På et møterom i tredje etasje på AF Gruppen sitt hovedkontor møter vi en energisk ung dame på 25 år som stort sett hele sitt liv har visst hva hun skulle bli som stor. Vi har møtt Johanna Olsen. En ung, fremadstormende dame som har et klart råd til andre unge damer; Følg drømmen din.
Johanna Olsen
Sivilingeniør
– Jeg har alltid vært opptatt av å finne ut hvordan ting fungerer og hvorfor ting er som de er, sier Johanna Olsen.
– I tillegg er jeg glad i matematikk, og har en far som er ingeniør, så da ble det naturlig for meg å ta en sivilingeniørutdannelse, sier hun videre.
En utdannelse og karrierevei hun ikke har angret på en dag.
– Jeg elsker jobben min som energiingeniør i AF Energi. Vi jobber med rehabilitering av bygninger hvor klima og bevaring av eksisterende bygningsmasse er høyt prioritert.
– Noe som passer meg veldig bra siden jeg er opptatt av bærekraft og miljø, sier hun videre.
Ekstra interessant blir det ved at de er en totalentreprenør slik at hun får lov til å være med på hele prosessen fra tilbudsgivning til utførelse.
Nyutdannet ved OsloMet
– Jeg fikk tilbud om fast jobb etter at jeg skrev masteroppgaven min for AF Energi, og har nå jobbet i selskapet i snart tre år.
Johanna synes ikke det var vanskelig å takke ja til jobben.
– Mens jeg studerte fikk jeg også deltidsjobb i AF og lærte selskapet godt å kjenne, så det føltes trygt å starte karrieren min her da jeg var ferdig på skolen, sier hun videre.
At AF klarte å kapre Johanna forklarer hun også med at de var flinke til å markedsføre seg på campus.
Begrensningene ligger ofte i eget hode
Utfordringer ved å være dame i et tidligere svært mannsdominert yrke merker hun lite til.
– Jeg merker mer til motstand i at jeg som ung person skal fortelle og «belære» voksne menn hvordan de best skal gjøre jobben sin, sier hun med et smil. Men det går greit det også når de ser at jeg kan faget mitt.
– Skal jeg våge meg på å gi råd til unge jenter som er glad i realfag og som kanskje til og med ønsker å være med å «redde verden» så må det være å ta en teknisk utdannelse. Vi, damer, må slutte å være redd for å følge drømmen vår.
– For i 2022 er det en myte at dette yrket ikke passer for oss kvinner. Dette er en veldig kul bransje å jobbe i hvor det skjer mye spennende. Spesielt siden stadig flere fokuserer på klima og bærekraft i sine prosjekter. Det krever bedre tekniske løsninger så her kan du virkelig være med å gjøre en forskjell.
Engasjert ung dame
Utover å være en dyktig sivilingeniør som har klare mål om å klatre i AF-systemet, er hun også veldig engasjert i NemiTek, VVS-bransjens fagforening hvor hun blant annet sitter i styret.
– I tillegg til å sitte i styret har jeg ansvaret for den årlige VVS-jenteturen hos NemiTek. Turen går til Trysil, og er en sosial aktivitet for alle jentene i foreningen. I år er det tolvte året turen blir arrangert.
Noe som er et bevis på at damer også har en plass i bransjen.
Johannas fremtidshåp for bransjen
– Mitt håp for fremtiden er at samfunnet blir enda flinkere til å tilrettelegge arbeidslivet på en måte som gjør det lettere å balansere jobb og fritid, og at vi kan motivere flere jenter til å starte på en universitetsutdannelse. Da blir det også lettere å rekruttere jenter til bransjen vår. For vi må og skal bli flere, sier hun avslutningsvis.
Av Oddvar Meyer