Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » De grønneste tomatene
Sponset

Lindum tar imot matavfall fra til sammen én million nordmenn. At matavfallet kan bli til biogass visste du kanskje fra før? Nytt er nå at restproduktene fra biogassproduksjonen, nemlig biogjødsel og “grønn” CO2 brukes til dyrking av tomater ved Den Magiske Fabrikken i Tønsberg.

Alt matavfallet fra husholdningene i Kragerø, Grenland, Vestfold, Drammensregionen, Kongsberg, Asker, Romerike, Follo, Indre Østfold og Halden havner i Den Magiske Fabrikken. Ut igjen kommer metangass som fylles på busser og renovasjonsbiler som drivstoff, mens restproduktene; biogjødsel og CO2 nå utnyttes til tomat-dyrking i et pilotveksthus tilknyttet fabrikken.  

– Vi ønsket å lage et system som er 100 prosent bærekraftig. Her kan vi utnytte det som kommer ut av biogassanlegget til å produsere nye verdier, forteller forsker i Lindum Ketil Stoknes.

Magiske tomater

Tanken var å utnytte all CO2en optimalt, og løsningen ble derfor et lukket veksthus-system. Pilotveksthuset er det første av sitt slag, og et samabeidsprosjekt mellom Lindum, Greve Biogass og BBBLS. Det samme gjelder dyrkingsteknikken som brukes på innsiden. Her får jorden tilført både meitemark og all den biologien som hjelper til å bryte ned biogjødselen og gjøre den tilgjengelig for tomatplantene. Dette er en miks plantene liker veldig godt, og resultatet er søte, smakfulle og miljøvennlige tomater.

De magiske tomatene har allerede fått mye oppmerksomhet, og før jul kunne flere Meny-butikker i Vestfold tilby sine kunder magiske tomater. På sikt håper Lindum at tomatene fra Den Magiske Fabrikken kan bli tilgjengelig i flere butikker på det sentrale Østlandet som et synlig bevis på at det nytter å kildesortere avfallet sitt. 

– Dette er sirkulær økonomi i praksis, og det er veldig stas å vise befolkningen hva matavfallet brukes til, avslutter administrerende direktør i Lindum, Pål Smits.

Next article