Skip to main content
Home » Norsk innovasjon » Design for et bedre helsevesen
Sponset

Produkt- og industridesign er muligens ikke det første vi forbinder med helseinnovasjon, men det jobbes iherdig med innovative løsninger i Sagveien 23C i Oslo, for å møte fremtidens helseutfordringer.

Produkt- og industridesign-selskapet K8 industridesign, som feiret 26 år i april 2024, sysselsetter i dag seks industridesignere og ingeniører fra Belgia, Skottland og Norge.

– Ingen dag er lik, og vi jobber med hele spekteret av produkter og tjenester i samfunnet, fra urbane miljøer, som elektriske ferger, skiltprodukter for Ruter, lys og mobillading for flyktninger, til små engangs medtech-produkter i store volumer, forteller CEO, partner og industridesigner Marius Andresen.

Marius Andresen

CEO, partner og industridesigner i K8 industridesign

– I bunnen ligger det et ønske om å forbedre samfunnet og livene til mennesker, gjennom utforming av produkter, fysiske og digitale, som kanskje skal brukes av millioner av mennesker, og spesielt krevende og morsomt er arbeidet med helserelaterte produkter, fortsetter han.

Miljøvennlig helsevesen?

– Med en verdensbefolkning som består av stadig flere eldre, trenger vi gode løsninger, ikke bare digitale, men også fysiske produkter og tjenester, som skal dekke behov og utfordringer folk ikke har hatt tidligere i livet, på en god og verdig måte.

– Det fins mye bra, men vi ser hele tiden etter måter å gjøre dem bedre, rimeligere og mer miljøvennlig, og her kan vi designere, sammen med teknologer, forskere og dyktige forretningsfolk, få til mye, forklarer Kevin Geers, senior designingeniør og partner.

Kevin Geers

Senior designingeniør og partner i K8 Industridesign

– Et eksempel på bærekraftige løsninger er samarbeid med ZP i Horten for Danske Exhalation Medical Technology, hvor elektrokjemiske sensorer måler KOLS. Andre eksempler er en bryststropp-basert blodtrykksmåler for Aidee, hvor vi bygget et tyvetalls fungerende prototyper til et forskningsprosjekt med Sintef og OUS, og for Respinor en ultralydbasert ikke-invasiv måling av pustevnen til respirator-pasienter, sier Kevin.

– I dag står vi overfor flere store utfordringer vi må løse med tanke på å få til et miljøvennlig helsevesen i fremtiden: På helseforetak-siden har man vendt seg til å forhindre smitte og kontaminering gjennom et enormt overforbruk av engangsutstyr i stedet for å rengjøre og gjenbruke. Dette har blitt enda verre etter Koronapandemien. På den andre siden står en godt vant industri som gjerne utvikler engangsløsninger da dette er «god butikk». På toppen av dette har vi lover og regler som gjør det vanskelig å både benytte resirkulert materiale og å gjenvinne brukte materialer fra helsevesenet, selv der det kunne vært mulig. Det krever mot og kreativitet fra ansvarlige innkjøpere for å endre dette mønsteret, og de må tørre å stille krav til leverandørene sine, slik at man ser på andre og sirkulære forretningsmodeller som er positive for pasienten (people), gir profitt og er bra for planeten, konstaterer Andresen.

– Vi må også benytte sjansen til å skryte av Norway Healthtech og andre organisasjoner, som Aleap, StartupLab, Sintef Manufacturing på Raufoss, Forskningsparken og Veksthuset for verdiskaping UiO, som alle har til felles mål å utvikle et velfungerende og kompetent økosystem og nasjonalt og internasjonalt.

– Det er viktig av flere årsaker å bygge lokal kompetanse. Har vi ikke kompetente mennesker, om det er designere, forskere eller produksjonsmiljøer, i Norge, må bedriftene finne den kompetansen i andre land, og vi går glipp av mye lokal verdiskaping på sikt presiserer Marius, som ser for seg en felles nasjonal og designdrevet medtech-visjon.

Siliconhette for nål-løs ekstrahering av medikament fra glassampuller. Foto: Rabmed/ ampuseal, K8 industridesign AS
Respinor DXT, ikke invasiv overvåking av pustevnen til pasienter i respirator. Foto: Exac, K8 industridesign AS
Inflammacheck KOLS-måler, for Exhalation Technology, Danmark, sammen med Zimmer & Peacock,
Horten. Foto: Exhalation/zp, K8 industridesign AS

Aleap og investor-mot

En annen viktig forutsetning for at vi i fremtiden skal få et dynamisk og levende miljø av selskaper som kan produsere smarte konkurransedyktige tjenester og produkter, er at investorene ikke forsvinner. Som fersk service provider til ALEAP, nordens største helseinkubator, ser K8 allerede tegn til at en hel generasjon med start-ups står i fare for å forsvinne på grunn av manglende kunnskap hos de norske investorene. De satser enten på store høy-risikoprosjekter innen kreftmedisin, eller digitale løsninger, og i liten grad på nye hybridløsninger, hvor det digitale og fysiske er optimalisert i en bærekraftig løsning for fremtiden.

– Det er i tider med stor usikkerhet i verden at investorer, private og offentlige, må kjenne sin besøkelsestid og faktisk ta mer risiko, og minimum sørge for at de selskapene som allerede er godt i gang får den fundingen som kreves. Det tar lang tid å bygge opp gode velfungerende team med riktig kompetanse, men kan rives ned i løpet av et øyeblikks frykt for å tape penger. Den frykten må vi overkomme, og faktisk vise ekstra lederskap og handlekraft, og investere for å holde disse selskapene i live!, sier Marius Andresen, som også driver K8 invest AS.

Next article