Midt i Sunnhordland ligger Lerøy Sjøtroll Kjærelva AS, en pioner innenfor landbasert fiskeoppdrett. Anlegget på Fitjar representerer ikke bare en av verdens største fasiliteter for settefisk, men også en ny æra i ansvarlig og bærekraftig havbruk.
– Bærekraft er ikke bare et ord for oss, det er en handling, sier Marco Schaer, driftsleder ved Lerøy Sjøtroll Kjærelva.
– Av alle animalske proteinkilder er fisk noe av det mest bærekraftige du kan få kjøpt. Fisk har også mye Omega 3-fettsyrer og er et veldig sunt matalternativ, legger han til, og får støtte av biolog Anders Meyer.
Anders Meyer
Biolog, Lerøy Sjøtroll Kjærelva
Begge jobber til daglig ved anlegget på Fitjar, på nordsida av øya Stord i Sunnhordland, en kommune som befinner seg cirka en times kjøretur fra Bergen.
De forteller at Lerøy Sjøtroll Kjærelva sitt anlegg, som dekker 18 000 kvadratmeter, er hjørnesteinen i selskapets produksjon av laksesmolt. Med 23 500 kubikkmeter karvolum og cirka 14 000 kvadratmeter bygningsmasse, er anleggets infrastruktur et imponerende syn i kommunen med 3 200 innbyggere.
Et av fylkets største
Samtidig presiserer begge at til tross for anleggets størrelse så er de lidenskapelig opptatt av å drive bærekraftig. 99 prosent av vannet blir for eksempel gjenbrukt.
– I tillegg har vi ett av Vestland fylkes største solcelleanlegg, som produserer åtte prosent av det årlige energibehovet vårt, noe som utgjør 1,2 gigawatt, forteller Schaer om de miljømessige tiltakene ved anlegget. Dette tilsvarer et årlig strømforbruk for 70 husstander.
Drømmejobben
Med 28 ansatte, fordelt på driftsteknikere og biologer, har Lerøy Sjøtroll Kjærelva blitt et yndet sted for de som ønsker å jobbe med fiskeoppdrett. Anders Meyer fikk jobben som driftsbiolog rett før han fullførte sin mastergrad ved NTNU for litt over et år siden. At valget falt på anlegget på Fitjar, var heller ikke tilfeldig.
– Jeg er opprinnelig fra Havnås, et lite tettsted i Indre Østfold, og ville selv jobbe i distriktet etter flere år som student i Trondheim, sier Meyer og legger til at anlegget jobber kontinuerlig for å forbedre seg.
– Vårt mål har alltid vært å etterligne naturens egne prosesser og forbedre dem til vår fordel. Dette gjør vi gjennom daglig forbedring av fôringsmetoder, lysstyring og vannrensing, og ved å anvende mer skånsomme behandlingsmetoder for fisken. Å se de positive resultatene av disse tiltakene er utrolig givende, sier han.
– Fiskeoppdrett er en relativt ny industri, noe som gjør at vi har mye å lære. Det å være en del av denne læringsprosessen og bidra til å gjøre anlegget bedre, er noe jeg virkelig setter pris på og finner spennende, utdyper Schaer.
Fem ting du kanskje ikke visste at Lerøy bidrar til
I tillegg til å være en sjømatpioner, er Lerøy også opptatt av at virksomheten skal bidra i lokalsamfunnet og gi noe tilbake til storsamfunnet.
Lærer av erfaring
Meyer og Schaer opplyser at de ansatte på Lerøy Sjøtroll Kjærelva får tilgang til kurs og muligheter for videreutdanning, men det er den praktiske erfaringen som virkelig teller.
– Man opparbeider seg mye erfaring og kunnskap som ansatt, noe som er like verdifullt som formell utdanning, sier Schaer og legger til:
– Å være der det faktisk skjer, i hjertet av oppdrettsprosessen, er der den virkelige læringen finner sted. Det å jobbe med fiskeoppdrett betyr at man er i frontlinjen – der innovasjon og utvikling skjer, sier han.
Både Schaer og Meyer har vist sitt engasjement for Lerøy Sjøtroll Kjærelva og lokalsamfunnet gjennom deres boliginvesteringer. Meyer har nylig kjøpt et hus i kommunen, og ønsker å bli i området på lang sikt.
– Å kjøpe hus her sender et sterkt signal om at jeg ønsker å bli her en god stund, sier han.
Solcellepanel gir fisk med mindre energiavtrykk
Ca. 8000 kvadratmeter tak er dekorert av solcellepanel på Lerøy Kjærelva. Det gir lavere energiavtrykk, også for fisken.
Av Kristian Mendoza