Hos NRK har de i flere år jobbet hardt, målrettet og systematisk med å rekruttere medarbeidere med røtter fra forskjellige land.
Noman Mubashir, programleder hos NRK, forteller om en framoverlent arbeidsgiver, som tar mangfold på alvor.
– Det gir oss en kjempefordel i forhold til språk, tilgang til ulike minoritetsmiljøer, kunnskap og idéer.Vi må se forbi hijaben, turbanen, utenlandske navn, rullestolen, dialekten, aksenten, hudfargen og mastergraden fra Pakistan eller Kenya. Enhver person er en ressurs, en diamant, forteller Mubashir.
Verdifull satsning på mangfold
NRK Flere er et flerkulturelt rekrutteringsprosjekt som ble startet i 2008. Seks unge menn og kvinner med erfaring innen media får opplæring og praksis i Østlandssendingen.
– Kall det gjerne en flerkulturell talentjakt. Interessen er enorm og mange søker, enkelte kommer gjennom nåløyet og får fast jobb etter hvert. Prosjektet er svært vellykket og har betydd mye for mangfoldet i NRK, sier Mubashir, som selv faller innenfor tre minoriteter.
Mubashir mener det er viktig å se mangfold som en styrke og nødvendighet, hvor arbeidsplassen blir mer spennende og dynamisk med et godt, flerkulturelt mangfold. Selskapene virker å ha fått øyene opp for det samme.
– I enkelte miljøer er det flerkulturelle mangfoldet enormt, mens i andre miljøer er det mer homogent. Mitt inntrykk er at enkelte firmaer og selskap jobber mye mer bevisst med å rekruttere medarbeidere med ulik bakgrunn.
Likevel mener han at det er viktig å ha en tydelig tilnærming.
– Jeg tror det er viktig å ikke anse mangfold som veldedighet. Det vil si at vi ikke bør rekruttere en muslim eller en lesbisk norsktyrker fordi vi synes litt synd på dem.
Det er ikke bare på arbeidsplassen at et inkluderende og likestilt mangfold er viktig. Like avgjørende er hverdagsintegrering både på skolen, innen idrett, i nabolaget og rundt lunsjbordet, forteller han.
– Jeg tror det gir en bedre fellesskapsfølelse hvor alle føler seg verdsatt og sett. Blir man sett gir det automatisk mer selvtillit, stå-på vilje og motivasjon, fastslår Mubashir.
Livet som trippelminoritet
Mubashir beskriver seg selv som en person med tre minoriteter. Han er norsk-pakistaner, muslim og homofil. I en kommentar på Kongens tale høsten 2016, åpnet han seg til offentligheten om hvilke tre minoriteter han tilhørte.
– Det har vært veldig overveldende og rørende, men samtidig surrealistisk. Det ble veldig stor medieoppmerksomhet rundt det og jeg har fått hundrevis av støttemeldinger, forteller Mubashir.
Han har gjentatte ganger fått høre at hans åpenhet ga andre styrken til å stå frem for venner og familie. Selv har Mubashir vært åpen om dette blant sine nærmeste, men etter Kongens tale ble han inspirert til være åpen også i mediene.
– Jeg skulle ønske at homofile var en naturlig del av mangfoldet på skoler, arbeidsplasser og i fotballgarderoben, men slik er det dessverre ikke alltid. Talen hyllet vårt mangfold og fellesskap. Han inkluderte alle mine identiteter på en naturlig og vakker måte, konkluderer Mubashir.
For noen år siden fikk Mubashir kjenne på ekskluderingen, hvor han ble nektet adgang på enkelte utesteder og mistet en konferansierjobb i et stort arrangement fordi han ikke var en «ordentlig muslim».
– Vanskelig å si om jeg ble diskriminert fordi jeg attpåtil er homofil, men jeg husker at det gjorde vondt, avslutter han.
Av: Anine Willums Karp, [email protected]