Ingrid Bergtun har gjennom sosiale medier gjort seg bemerket som én av få miljørettede influensere.
Ingrid Bergtun ble et kjent fjes i 2017 da hun deltok i
Symesterskapet på NRK. Siden har hun gjennom hennes instagramprofil
(ingridbergtunsyr) og blogg inspirert og delt oppskrifter for redesign
og reparasjon av gamle klær. Grunnet hennes iver og engasjement, har
Bergans inngått en ambassadøravtale med 27-åringen for å styrke det
viktige budskapet om samfunnsansvar i klesindustrien.
— Det er viktig for meg å heie på gode initiativer, og inspirere mine følgere til å heie de også, slik at bedrifter velger å gjøre mer av de gode tingene. Jeg er ingen aktivist, og peker ikke finger. Jeg ønsker bare å fremsnakke, og vise frem det som er bra, og det som vi er nødt til å gjøre mer av, forteller Bergtun.
Sa opp jobben
27-åringen begynte først å sy for tre år siden. Den gang jobbet hun som mattelærer, og sydde som hobby ved siden av. Men ettersom hennes delinger på sosiale medier fikk mer og mer oppmerksomhet, valgte hun året etter å legge lærerkarrieren bak seg for å sy på heltid.
— Det var veldig stor interesse for videoene og bildene jeg delte, så jeg valgte å fortsette med det. Av den grunn fikk jeg ikke lenger tid til å kombinere jobben og hobbyen, så jeg valgte å si opp, og heller fokusere hundre prosent på søm, redesign og reparasjon av klær. Gradvis fikk jeg bygget opp instagramprofilen min, og gradvis merket jeg også at det er et kjempestort tomrom å fylle hva angår påvirkere og forbilder innen redesign. Her er det absolutt plass til flere, sier Bergtun.
— Etter hvert som jeg begynte å sy, og tiden gikk, tilegnet jeg meg mer og mer kunnskap om klesindustrien, og hvordan ting egentlig fungerer. Engasjementet mitt rundt miljø og bærekraft kom med denne kunnskapen, og jo mer jeg lærte meg om innholdet og materialene i ulike plagg, og hva det gjør med naturen, jo større ble engasjementet, legger hun til.
Beundrer gode initiativer
Bergtun har som følge av sine behjelpelige videoer og delinger på sosiale medier fått oppmerksomhet fra større aktører i klesbransjen – henholdsvis Hennes & Mauritz og Bergans.
— Jeg mener Bergans er utrolig gode på samfunnsansvar, og de er veldig opptatt av miljø, som også jeg er. De har gode forhold under produksjon, gjør ansvarlige materialvalg, og passer på hvert eneste kjøpte plagg ved å gi muligheten til å reparere klær som blir ødelagt. Det blir på den måten en veldig sunn syklus, noe jeg beundrer og støtter, sier Bergtun.
— Jeg har også gjort en kampanje for Hennes & Mauritz, som ønsket å fronte reparasjonstilbudet deres. Hvem som helst kan komme med hvilket som helst plagg, fra hvilket som helst merke, og få det reparert for en billig penge, noe jeg mener er et utrolig godt initiativ. Jeg er utrolig stolt av disse samarbeidene, og ønsker å kunne gjøre mer av det i fremtiden, legger hun til.
Gode tips
For at andre skal kunne gjøre mer bærekraftige klesvalg, har Bergtun noen enkle tips:
— Velg nedbrytbare materialer framfor plagg som har mikroplaster i seg. Jeg anbefaler å gjøre litt research på hva slags klær du velger å kjøpe, samt verdiene til merkene du bruker. De beste du kan gjøre for miljøet er å bruke klærne dine så lenge som mulig, og når det først blir ødelagt er det alltid mulig å reparere eller redesigne det, avslutter Bergtun.
— Velg nedbrytbare materialer framfor plagg som har mikroplaster i seg. Jeg anbefaler å gjøre litt research på hva slags klær du velger å kjøpe, samt verdiene til merkene du bruker. Det beste du kan gjøre for miljøet er å bruke klærne dine så lenge som mulig, og når det først blir ødelagt er det alltid mulig å reparere eller redesigne det, avslutter Bergtun.
Av Andreas Aguilera Myrvold