Skip to main content
Home » Fremtidens industri » Fokus på klima og transparens i stålproduksjon er en nødvendighet
Sponset

Stålindustrien står overfor betydelige utfordringer i møte med klimakrisen. Produksjon av stål, et av verdens mest anvendte og karbonintensive materialer, må endres drastisk for å møte fremtidens miljøkrav. Løsningene er allerede tilgjengelig.

Tibnor, en ledende leverandør av stål og metaller i Norge og Norden, inkludert Baltikum, har tatt en aktiv rolle i denne omstillingen. Med over 10 000 kunder, hvorav omtrent 2 500 i Norge, og et bredt spekter av produkter, har selskapet satt bærekraft og reduserte CO₂-utslipp i sentrum av sin virksomhet.

En bærekraftig produktportefølje

Salgsdirektør Svein Johansen forteller at selskapet har fokus på tre hovedområder: Low CO₂-stål; SSAB Zero-produkter, med svært lavt karbonavtrykk; og ombruksstål. Dette sortimentet er en del av selskapets målrettede strategi for å møte kravene fra både myndigheter og kunder, om økt bærekraft og reduserte utslipp.

– Vi kjøper om lag 45 prosent av våre produkter fra vår eier, det svenske stålverket SSAB, som er ledende innen bærekraftige stålløsninger. Det resterende kjøper vi fra anerkjente produsenter i Norden og Europa, som også jobber med CO₂-problematikken, sier han.

Bærekraft og ombruk av stål er et område hvor selskapet har økt sitt fokus, godt hjulpet av sine kolleger i Sverige. Johansen presiserer at det er forskjell på gjenbrukt og ombrukt stål, hvor Tibnor primært benytter seg av sistnevnte. Salgs- og markedssjef Katrine Hindahl utdyper:

– Ombruk innebærer at vi henter materialer fra en bygning, bearbeider dem, og deretter selger dem videre som tilpassede og resertifiserte produkter. Dette skiller seg fra gjenbruk, der komponentene benyttes på ny, i sin opprinnelige form, forklarer hun.

Selskapet bruker for øvrig gassdrevne biler til langtransport, og setter stadig inn flere elektrifiserte lastebiler lokalt.

Salgsdirektør Svein Johansen og salgs- og markedssjef Katrine Hindahl. Foto: Tibnor

Rapporteringsplikt

Tibnor legger stor vekt på å dokumentere klimaavtrykket i sine produkter. De fleste produktene har Environmental Product Declarations (EPD), noe som gir kundene et klart bilde av stålets miljøpåvirkning. Dette er viktig for både Tibnor og kundene, som må forholde seg til stadig strengere rapporteringskrav.

Selskapet tilbyr prosjekt- og produktspesifikke EPD-er, slik at kundene kan velge stål med lavere CO₂-avtrykk. Dokumentasjonen er tilgjengelig i Tibnors kundeportal, og det forenkler jo rapporteringen for kundene betraktelig.

Selv om begrepet «grønt stål» ennå ikke er definert, understreker Hindahl at Tibnor er opptatt av å åpenhet.

– Vi er ærlige om at våre Low CO₂-produkter har et lavere, men ikke null, karbonavtrykk. Transparens er avgjørende, så derfor publiserer vi også CO₂-data for standardmaterialene vi selger, sier hun.

DETTE ER TIBNOR

Tibnor er den ledende stålleverandøren i Norden og Baltikum. I et sterkt samarbeid med SSAB, leverandørene og våre kunder, leverer vi det bredeste utvalget av produkter og tjenester innen stål og metaller til den nordiske og baltiske industrien.

Les mer på tibnor.no

Utfordringer og muligheter i fremtiden

Rapporteringsplikten, som snart vil tre i kraft for mange virksomheter, er et fenomen mange bedrifter søker informasjon om, og Tibnor ønsker å være en støttende kompetansepartner på dette feltet.

– Vi jobber aktivt med å formidle kunnskap om de nye kravene, for mange vil nok oppleve det som krevende når de slår inn, tror Hindahl.

Med SSAB som eier, har Tibnor et solid fundament i bærekraftsarbeidet. SSABs lansering av fossilfritt stål vil møte stor etterspørsel. Derfor har Tibnor forberedt seg, og fylt lageret med Low CO₂-materialer og SSAB Zero emission-stål, til fossilfritt stål er tilgjengelig kommersielt.

– Alt dette har vi gjort tilgjengelig i kundeportalen vår. Den er en dokumentasjons-base, som støtter kundenes behov for informasjon om eget klimaavtrykk, forteller Johansen.

For Tibnor, som feirer sitt 100-årsjubileum i 2025, er det avgjørende å være en del av den pågående omstillingen i næringslivet.

– Skal vi eksistere i ytterligere 100 år, må vi være en aktiv deltager i de store endringene som pågår, og målet er å hjelpe kundene å møte fremtidens krav til rapportering og bærekraft, avslutter Hindahl.

Markedets bredeste utvalg av stål og metaller

Tibnor leverer direkte til deres bedrift eller byggeplass

Av Jarle Petterson

Next article