Skip to main content
Home » Fremtidens havbruk » Vi avgjør vår egen fremtid
Fremtidens havbruk

Vi avgjør vår egen fremtid

Robert Eriksson, administrerende direktør, Sjømatbedriftene. Foto: Sjømatbedriftene

Etter mye negativ omtale det siste året, var det med en viss klump i magen vi presenterte årets omdømmeundersøkelse for sjømatnæringen under Arendalsuka i august.

Hovedkonklusjonene i undersøkelsen var:

  • Sjømatnæringens omdømme er dårligere enn noen gang. I perioden fra 2023 til 2024, kan svekkelsen i stor grad tilskrives havbruksnæringen.
  • Både laks, havbruksnæring og torsk har hatt en klar svekkelse i omdømme fra 2017 til 2024. Næringens omdømme påvirket produktets omdømme sterkere i 2024, enn det gjorde i 2017,
  • Folk flest opplever oss som lukket, at vi ikke håndterer fiskevelferd godt nok, og at vi ikke er gode nok på bærekraft.

Tapt tillit må gjenvinnes

Det er ubetydelig om bildet er riktig eller galt. Det er slik omverden ser på oss akkurat nå. Ikke helt uventet, er det folk bosatt i Oslo-området som har den mest tynnslitte tilliten.

Samfunnsansvaret vokser i takt med næringen. Derfor må vi ha en utvetydig visjon om at vi skal overgå samfunnets forventninger til oss. Dårlig fiskevelferd og høy dødelighet i merdene rokker dypt ved yrkesstoltheten til alle i næringen. Og ikke minst: Det skader tilliten folk flest har til oss – noe vi smertelig har fått erfare det siste året. 

Den tapte tillit må gjenvinnes, og vi vet fra andre næringer at det er mulig.

Må redusere miljøavtrykket

For å komme dit må vi løse de biologiske utfordringene og finne nye bærekraftige driftsformer. Derfor har Sjømatbedriftene ledet an i arbeidet med å få på plass et produksjonsregime med null- og lavutslippsløsninger (miljøfleksibilitetsordning), og vi står på for å få et regulatorisk regime for havbruk til havs. Vi har også et klart mål om at dødeligheten minst må halveres innen 2030.  

Næringen må utvikles mer bærekraftig fôr for å redusere miljøavtrykket. Vårt mål er at 25 prosent av foringrediensene skal være norske i 2030, i dag er det åtte prosent.

Norge trenger sjømatnæringen. Den er landets viktigste og største matvareprodusent, og viktigste bidragsyter for å trygge landets matberedskap. Sjømat sikrer trygg og god mat, og er et solid bidrag til å trygge vår felles velferd. Utfordringene skal løses, og vi skal bli verdensledende i å produsere sunn og bærekraftig mat. Dette er ikke noe vi skal snakke oss ut av – det må vi arbeide oss ut av.  

Sjømatbedriftene er en nasjonal, politisk uavhengig næringsorganisasjon som representerer alle ledd i sjømatnæringen fra produksjon til salg.

Les mer på sjomatbedriftene.no

Tekst: Robert Eriksson

Next article