Skip to main content
Home » Fremtidens Buskerud » Protan tar grep for å redusere avfall i byggebransjen 
Sponset

Byggebransjen i Norge genererer en betydelig mengde avfall, med 3,2 millioner tonn byggeavfall samlet inn i 2022, tilsvarende 582 kilo per innbygger. For å møte denne utfordringen, har Protan lansert PROcycle, et initiativ som skal redusere avfallsmengden og fremme bærekraft i byggebransjen. 

Fra 19. august 2024 tilbyr Protan alle skandinaviske kunder en ny tjeneste gjennom PROcycle. Denne tjenesten innebærer gratis innsamling av SE-avkapp og SE-overskuddsmateriale fra byggeprosjekter. Protan garanterer også å ta tilbake alle Protan-tak produsert etter august 2024 ved endt levetid, noe som ellers ville gått til forbrenning eller deponi.

Protan satser på retur av takbelegg 

– Vi har allerede en tid benyttet gjenbruk i vår produksjon, men nå tar vi dette et langt steg videre. Nå tilbyr vi å hente kundenes avkapp og overskuddsmaterialer gratis på byggeplass eller ved kundenes lokasjoner. Dette blir fraktet til vår fabrikk i Lier, hvor avkappet kvernes opp, omarbeides og tilføres tilbake i produksjonen av nytt takbelegg. Vi har allerede testet løsningen med Lett-Tak, og vi vet dermed at dette fungerer. Nå rulles dette tilbudet ut til alle våre kunder, og vi håper dette blir godt tatt imot. Protans visjon er Futureproofing Waterproofing og vi skal levere på vår visjon, sier konsernsjef Erik Øyno.

Erik Øyno, konsernsjef i Protan. Foto: David Lagerlöf

Vi tilbyr retur av avkapp og overskudd fra tekkeprosjekter

Vi ønsker å tilby våre kunder som kjøper vårt mest solgte produkt, SE, muligheten til å bidra til å redusere avfallet i bransjen ved å returnere avkapp som er restmateriale fra tekkeprosjekter. I første omgang vil tjenesten bli tilbudt kunder i Norge, Sverige og Danmark.

En viktig del av bærekraftsarbeidet 

Protan produserer årlig rundt 18-20 millioner kvadratmeter takbelegg. Gjennom PROcycle regner de med å kunne samle inn rundt 15 000 kvadratmeter takbelegg fra avkapp og overskuddsmaterialer bare i Skandinavia. Dette vil ha en positiv effekt på klimagassregnskapet og bidra til å redusere fotavtrykket i produksjonen.

Foto: Protan

Protan lanserer PROcycle – Sammen for avfallsreduksjon

Vi står overfor en viktig overgangsperiode der vi skal omstilles for å bli en mer sirkulær økonomi. Denne omstillingen er drevet av både EUs grønne giv og nye nasjonale målsettinger som krever økt gjenvinning.

Målet er å skape en bærekraftig fremtid. Dette mener vi i Protan at vi gjør best sammen!

Les mer på protan.no

Samarbeid for en bærekraftig fremtid 

Protan lanserer konseptet i Skandinavia først, men flere andre land skal følge etter. Ved å returnere avkapp og overskuddsmateriale sørger Protan for at produktene inngår i et sirkulært kretsløp. Dette reduserer både klimautslipp og forbruket av ikke-fornybare naturressurser. Bærekraftsansvarlig Line Brødremoen Brevig understreker viktigheten av samarbeid på tvers av organisasjonen og eksternt for å løse utfordringene man står overfor.

Kort oppsummert

  • Protan AS har tre fabrikker som lager termoplastisk takbelegg. Fabrikken i Drammen tilbyr nå gratis retur av takbelegg etter endt levetid.  
  • Dette bidrar til å hindre takbelegget fra å havne i forbrenning eller deponi. 
  • Takbelegget som returneres transporteres til fabrikken i Drammen der det kvernes opp, vaskes og skiller ut tekstiler før det brukes i produksjonen igjen. Mens fabrikken i dag har mellom fem og åtte prosent gjenbruk, vil de kunne gjenbruke opptil 50 prosent i nytt takbelegg. Tekstilene som skilles ut skal også gjenbrukes. 
  • Gjenbruksmuligheten gjelder alt takbelegg som leveres fra 19. august 2024 i Norge, Sverige og Danmark.

Om Protan

Protan, en av Nordens ledende takentreprenører, har sitt største forretningsområde innen tak og membraner. Selskapet har også spesialisert seg på å skreddersy ventilasjonssystemer for gruver og tunneler. I tillegg produserer Protan lager- og industrihaller i PVC, flombeskyttelse, oppdrettsløsninger for fisk, oljebager og oljelenser. Disse produktene eksporteres til markeder over hele verden.

Les mer på protan.no

Next article