Skip to main content
Home » Fremtidens Buskerud » Fremtidens undervannsvedlikehold
Sponset

Fra å ha startet som en liten oppstartsbedrift for ti år siden, har Kongsberg Ferrotech vokst til å bli en ledende aktør innen robotisert undervannsvedlikehold. Vi tok en prat med selskapets COO, Torgeir Bræin, om den unike teknologien som har fått stor oppmerksomhet internasjonalt de siste årene.

– En av de største fordelene med våre roboter er at de fjerner dykkere i risikofylte undervannsoperasjoner, forklarer Torgeir Bræin, COO i Kongsberg Ferrotech engasjert.

Torgeir Bræin

COO, Kongsberg Ferrotech

– Mange av dagens reparasjoner kan være utfordrende når det kreves dykkere. I tillegg kan det være krevende å kvalitetssikre arbeidet. Med våre robotiserte løsninger, som styres fra et kontrollrom på overflaten, kan vi lettere dokumentere hele prosessen, samt gi økt sikkerhet og presisjon når det gjelder undervannsreparasjoner og vedlikehold, utdyper han og forteller at dette også sparer kunden for penger.

Utvidet virksomheten

Kongsberg Ferrotech startet i 2014 med fokus på olje- og gassindustrien, men har de siste årene jobbet mot å også omfatte fornybar energi og skipsreparasjoner.

– Ved hjelp av et spesialdesignet undervannshabitat, fjerner vi vannet fra området som skal repareres, noe som gjør at vi kan jobbe som om vi er i et verksted eller et laboratorium, sier Bræin, og forteller videre at det nettopp er denne banebrytende teknologien som har gjort Kongsberg Ferrotech anerkjent i offshorebransjen.

– Vi har fått stor oppmerksomhet for teknologien vår, og det er spennende å se at vi tiltrekker oss kunder fra Asia. At internasjonale bedrifter verden over reiser hele veien til Kongsberg for å se løsningene våre, er et tydelig bevis på at vi har noe unikt å tilby, sier han stolt.

Involverer ingeniører i prosessen

Et av selskapets mest innovative fremskritt er å gjøre roboten til en svært avansert 3D-printer. Med denne teknologien tar selskapet 3D-printeren til et nytt nivå – hvor reparasjonen printes direkte i skaden, uavhengig om det skjer i plaskesonen eller på 1000 meters vanndyp. Ingen andre i verden tilbyr en lignende løsning.

Samtidig forteller Bræin at suksessen til Kongsberg Ferrotech også er et resultat av en helhetlig tilnærming til teknologiutvikling.

– Våre ingeniører er med hele veien, fra design og produksjon til styring av robotene under operasjonene. Dette sikrer at de som utvikler teknologien også forstår hvordan den fungerer i praksis. I tillegg blir alt designet og produsert lokalt, noe som gir oss full kontroll over kvaliteten og tilpasningene til kundens behov. Selskapet sikter mot en betydelig økning i antall ansatte i årene som kommer, og er allerede i gang med høstens rekruttering, avslutter han.

Next article