Produksjon av støpejerngods, har lange tradisjoner og strekker seg langt tilbake i tid. Dette gjelder også for Furnes Jernstøperi, som alltid har vært en resirkuleringsbedrift. Produktene som støpes i Stange kommune, består av over 90 prosent skrapjern og er 100 prosent resirkulerbare. Det betyr at et kumlokk kan bestå av gamle togskinner og båtvrak!
Bedriftens hovedmål er å øke produktiviteten, redusere miljøpåvirkningen, forbedre arbeidsmiljøet og bevare norske arbeidsplasser. For å nå disse målene investeres det blant annet i energibesparende maskiner og bruk av ren energi fra norsk vannkraft. De har avskaffet plastemballasje og malte produkter, og i 2024 lanserte de en returordning for gategods – den første av sitt slag i Norden.
Brukte produkter kan leveres tilbake til støperiet, pakningen i plast resirkuleres og jernet smeltes om til nye produkter. Dette endrer livssyklusen fra «vugge til grav» til «vugge til vugge».
Reduserer miljøbelastningen
Støperiet har en helhetlig tilnærming til bærekraft, med fokus på miljøforbedrende tiltak i hele prosessen – fra design via produksjon til ferdig produkt. Gategodsprodukter med lang levetid som er 100 prosent resirkulerbare, reduserer miljøbelastningen.
Innovasjon og produktutvikling innen gategods resulterer i sikre og brukervennlige løsninger. Det fører også til et større produktsortiment for å møte den økende utfordringen med store nedbørsmengder og håndtering av overvann.
Investerer i kompetanse
Store deler av prosessene på støperiet er automatisert, men noe manuelt håndverk er fortsatt nødvendig. Modellsnekkerne håndterer både CNC fresemaskiner og former modeller for hånd i treverk. Dette er spisskompetanse som utdannes internt på huset. Kompetanseheving generelt er viktig for Furnes, som både er en lærebedrift og tilbyr etterutdanning for sine ansatte. De har utviklet en app for sine 140 ansatte for å bedre trivselen og styrke internkommunikasjonen. Via appen har de ansatte tilgang til informasjon og rutiner, og en opplæringsmodul vil snart være tilgjengelig for å forenkle intern kursing og opplæring av nyansatte.
Forenkler beslutningsgrunnlaget
Som første støperi i Norden med EPD på støpejern, har Furnes Jernstøperi markedets laveste CO2-utslipp på gategods. Veien videre består blant annet av å utvikle egen EPD-kalkulator og tilby utslippstall per produkt og per prosjekt. Med dette ønsker bedriften å forenkle beslutningsgrunnlaget for sluttbruker. Furnes Jernstøperi kombinerer lange tradisjoner med moderne løsninger for å redusere utslipp, sikre en bærekraftig prosess og bevare norske arbeidsplasser.
Fakta
Furnes Jernstøperi AS ble grunnlagt i 1958 og ligger i Stange Kommune, ca. 1 time nord for Oslo. Støperiet har over 100 ansatte og er kommunens største private arbeidsgiver. Historien om Furnes, starter i Brumunddal, med produksjon av maskingods, rørdeler og gategodsprodukter – hovedsakelig med håndforming. I 1967 flyttet vi inn i nybygde lokaler i Stange kommune og her er vi fortsatt. Vi fremstiller i dag støpejerngods under varemerket FURNES®, og vår spesialitet er gategods produsert i seigjern. Konsernet er en av Nordens største og mest moderne gategodsprodusenter, med ca. 50% eksport og jobber mot alle de nordiske markedene.