Skip to main content
Home » Karriere i offentlig sektor » Spennende karrieremulighet for den samfunnsbevisste og eventyrlystne 
Sponset

Er du samfunnsengasjert og ønsker å fremme norske interesser i utlandet? Fascineres du av andre land og kulturer? Drømmer du om et spennende yrke i utlandet? Da kan utenrikstjenesten være noe for deg.

Filippa Braarud er nylig ferdig med aspirantkurset, og har det siste året vært utestasjonert ved den norske ambassaden i New Delhi i India. Mats Frenningsmoen har tatt admirantkurset, og er nå utsendt til Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur.

Mats Frenningsmoen 

Ambassade-sekretær (adm) Den norske ambassaden i Kuala Lumpur 

Hadde lenge tenkt på aspirantkurset

– Grunnen til at jeg søkte, var at jeg lenge hadde tenkt at aspirantkurset tilbyr en spennende og rik arbeidshverdag. Utenrikstjenesten byr på en unik tilværelse med kontinuerlig læring og muligheten til å tjenestegjøre ved mange spennende utenriksstasjoner, sier Filippa.

Filippa har studert folkerett, havrett og sikkerhetspolitikk, og tok alle studiene i utlandet. Da hun søkte aspirantkurset, hadde hun allerede bodd utenlands i ti år og snakket engelsk, nederlandsk, fransk og russisk. For henne var utenrikstjenesten den ideelle arbeidsplassen.

Filippa Braarud

Ambassade-sekretær Den norske ambassaden i New Delhi 

Varierte arbeidsoppgaver

Jobben som ambassadesekretær er variert, og består blant annet i å rapportere om relevant utvikling i India, planlegge politiske besøk fra Norge, delta på tjenestereiser, konferanser og møter med lokale myndigheter, prosjektpartnere, sivilsamfunn og næringsliv.

Sjekk oss ut på Instagram hvis du ønsker å lære mer om livet som aspirant @udaspirantene

Unik arbeidsplass

– Selv jobber jeg med hav og digitale fellesgoder, og det er spesielt givende å få jobbe med dette i en havnasjon og IT-gigant som India. Arbeidshverdagen gir en helt unik innsikt i ulike aspekter ved de globale utfordringene vi alle står overfor, samtidig som man har anledning til å nettopp bo i land der mange av fremtidens løsninger utarbeides og iverksettes.

Mats Frenningsmoen på fjelltur i Georgia. Foto: Privat

Spennende mulighet

For Mats var det helt tilfeldig at han søkte på admirantkurset.

– Jeg har en master i ledelse med fokus på arbeidsrett og endringsledelse. Etter å ha vært noen år i arbeidslivet hadde jeg et studieopphold i Frankrike, og da jeg var ferdig begynte jeg å se etter noe nytt. Det var da jeg kom over en annonse for UDs administrative opptak, sier han. Oppholdet i Frankrike ga mersmak og ønsket om en meningsfull jobb der man kan være med på å gjøre en forskjell, var utslagsgivende.

Ingen dager er like

– Ved min første utestasjonering deltok jeg i etableringen av ambassaden i Tbilisi, Georgia. I tillegg til de ordinære arbeidsoppgavene, fungerte jeg til tider som prosjektleder for et byggeprosjekt, sier Mats.

Som administrativt utsendt skal han ha oversikt og kontroll på det administrative ved ambassaden. Dette krever en større grad av tilstedeværelse ved ambassaden enn for de som arbeider politisk. Stillingen innebærer også ansvar for å følge opp de honorære konsulatene, noe som medfører litt reising. I tillegg deltar han på eksterne møter og mottakelser.

– En av fordelene med å være utestasjonert ved en liten ambassade som Kuala Lumpur er at man får tatt del i det meste. Jeg har ansvar for blant annet økonomi- og eiendomsforvaltning, IKT, arkiv, sikkerhet og konsulære saker. I tillegg må man ofte ut i felt i forbindelse med konsulære saker, for eksempel ved forkynnelser av rettsdokumenter eller for å besøke norske borgere i fengsel. Dersom nordmenn på reise trenger hjelp, må man også stå på og ordne opp. Vi har faste arbeidstider, men må være beredt hvis det skjer uforutsette ting, sier han.

Utenrikstjenesten byr på en variert og meningsfull arbeidshverdag, hvor du får muligheten til å kombinere samfunnsengasjement med interessante internasjonale utfordringer. For både Filippa og Mats har tjenesten vært en arena for personlig og profesjonell vekst, med unike muligheter for å bidra til å fremme norske interesser globalt. For deg som søker et yrkesliv fylt med nye erfaringer, kontinuerlig læring og en hverdag utenom det vanlige, er utenrikstjenesten en karrierevei verdt å utforske.

FAKTA

Utenrikstjenesten har to gruppeopptak: Aspirantopptaket til fagpolitiske stillinger og admirantopptaket til administrative stillinger. Opplæringen for begge opptak er en kombinasjon av kurs og praksis i Utenriksdepartementet (UD) i 18 måneder. Deretter utestasjoneres man ved en norsk utenriksstasjon. Det forventes to etterfølgende utestasjoneringer, hver av varighet tre år, før retur til departementet. Flytteplikten innebærer at man gjennom karrieren vil veksle mellom tjenestegjøring i departementet og ved utenriksstasjoner. Rekrutteringsprosessen til begge opptak er omfattende, og består blant annet av evne- og ferdighetstester samt flere intervjuer.

Les mer på regjeringen.no

Next article