Skip to main content
Home » Vekst i Trøndelag » Politikken må bygge næringslivet i Trøndelag
Vekst i Trøndelag

Politikken må bygge næringslivet i Trøndelag

Guro Angell Gimse, regiondirektør for NHO Trøndelag. Foto: Moment Studio

Et år er snart over, og vi skal ta fatt på et nytt. Høsten 2025 skal velgerne igjen gå til valgurnene og avgi sin stemme. For næringslivet er dette en tid med store muligheter og potensielle utfordringer.

NHO Trøndelag representerer medlemsbedrifter som driver med verdiskaping, utvikling og innovasjon fra Nærøysund i nord til Oppdal i sør. Enten det er snakk om små bedrifter med et knippe ansatte eller store aktører som omsetter for milliarder, er vi på full fart inn i et grønt skifte. Dette er en omstilling som er krevende for mange, men bedriftene ønsker å være i front. Tilbakemeldingene fra våre medlemmer er krystallklare på hva som skal til for å sikre et konkurransedyktig næringsliv fremover, og NHO Trøndelag har seks punkter vi spesielt jobber med inn mot valgkampen og den neste fireårsperioden på Stortinget:

1. Sikre lokalt privat eierskap

Politikken må være forutsigbar. Våre bedriftseiere har de siste årene opplevd en politikk som ikke har vært forutsigbar nok. Det gjør det krevende å investere og drive med innovasjon når man ikke med sikkerhet kan vite resultatet av investeringene som gjøres. Formuesskatten har blant annet doblet seg på få år, exitskatten vil bite hardt og grunnrenteskatten for havbruk har ennå ikke en klar innretning.

2. Sikre nok arbeidskraft

60 prosent av bedriftene i Trøndelag får ikke tak i den kompetansen de trenger, eller nok arbeidskraft. Vi må ta konkrete grep for å utdanne flere, holde folk lengre i jobb og jobbe aktivt for å få ned sykefraværet.

3. Økt kraftproduksjon

Alle trenger kraft, men få vil ta ansvar for å produsere den kraften som blant annet næringslivet trenger for å fortsette utviklingen lokalt og regionalt. Vi ser flere bedrifter som stopper opp investeringsplanene sine fordi det ikke finnes nok strøm til å drive prosjektene. Denne situasjonen må det tas grep rundt.

4. Styrke bedriftsrettet forskning

Forskning med utgangspunkt i bedriftene er avgjørende for å sikre løsningene som trengs for å møte fremtidens utfordringer.

5. Knytte Trøndelag sammen med vei, bane og luft

Veiene er avgjørende, sammen med tognettet og flyene. Vi trenger effektive metoder for å frakte folk og varer inn og ut av Trøndelag, og ikke minst må vi ha en effektiv transport innad i fylket vårt. Kortbanenettet har stor betydning for næringslivet i Trøndelag, og vi må få mer frakt av varer på sjø.

6. Det offentlige må foretrekke norske bedrifter i sine innkjøp

Hvert år handler det offentlige Norge for nesten 800 milliarder kroner. Norske bedrifter står klare med kunnskap og produkter kommuner, fylkeskommuner og staten til enhver tid trenger. Det er helt avgjørende at Norge aktivt foretrekker norskproduserte varer og tjenester. Dette gir også våre bedrifter et hjemmemarked som en base for å øke eksporten.

Fortjener det beste

Næringslivet i Trøndelag er en drivkraft for innovasjon og vekst. For å sikre en bærekraftig fremtid må politikken støtte opp om lokale bedrifter og deres behov. Ved å fokusere på forutsigbarhet, kompetanse, kraftproduksjon, forskning, infrastruktur og offentlige innkjøp, kan vi bygge et sterkt og konkurransedyktig næringsliv som gagner hele regionen. La oss sammen skape de beste forutsetningene for Trøndelag i årene som kommer. Vi må handle nå – for fremtiden til våre bedrifter og våre lokalsamfunn. Trøndelag fortjener intet mindre enn det beste!

Next article