Elektronisk kommunikasjon (ekom) er selve ryggraden i vårt moderne samfunn, og uten den vil mange kritiske tjenester slutte å fungere. Derfor er det viktig at samfunnet kjenner til risiko og sårbarhetene i ekom-nettet og setter inn tiltak for å redusere disse.
I årets ugraderte risiko- og sårbarhetsanalyse for ekomsektoren (EkomROS) peker Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) på flere sårbarheter som krever nye tiltak.
– Vanligvis er det ekstremvær og planlagt vedlikehold som fører til brudd i mobil- og bredbåndsnettene. Nå fører den sikkerhetspolitiske situasjonen til at risikoen for cybertrusler og fysisk sabotasje mot digitale infrastruktur i Norge øker, sier direktør John-Eivind Velure i Nkom.
John-Eivind Velure
Direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Han sier videre:
– Uten internett- og mobildekning mister vi evnen til å kommunisere med hverandre, og vi blir ekstra sårbare for ytre trusler. Kritiske tjenester i samfunnet som nødetater, banktjenester, transport og kraftnett er bare noen av de som er helt avhengige av stabile digitale nettverk.
Nytt trusselbilde
Myndighetene jobber godt sammen med aktørene i bransjen for å øke sikkerheten i mobil- og bredbåndsnettene, men årets EkomROS-analyse tegner et klart risikobilde som krever ytterligere tiltak.
– Ekom-sektoren jobber godt med å sikre den digitale grunnmuren, og tilbydere investerer årlig milliarder i egen infrastruktur. Regjeringen har lagt frem digitaliseringsstrategien som også peker på tydelige tiltak for å styrke infrastrukturen, og ny ekomlov gir oss som myndighet en større verktøykasse med blant annet regulering av datasenter, sier Velure.
Likevel er det behov for å styrke den digitale infrastrukturen enda bedre
– Vi er nødt til å minske gapet mellom samfunnets økende avhengighet til digitale tjenester og et stadig mer alvorlig trusselbilde. Dersom vi fortsetter i dagens tempo, vil det ta 20 år før alle kommunene i landet har et punkt med 72 timer batterikapasitet på mobilnett, sier direktøren.
Nkoms program for forsterket ekom
Flere kommuner i Norge har forsterket ekom, noe som sikrer nødstrøm i minst 72 timer og inkluderer en reserve fiberforbindelse. Ved strømbrudd vil de øvrige basestasjonene i kommunene falle ut etter 2-4 timer. Forsterket ekom er vanligvis plassert i nærheten av kommunens rådhus.
Krever nye tiltak
Til tross for at elektronisk kommunikasjon er avgjørende for at samtlige sektorer skal kunne driftes forsvarlig, mangler det en forutsigbar plan for hvordan den digitale infrastrukturen skal rustes fremover.
– Vi ser behovet for en mer strukturert tilnærming med analyse av risiko og sårbarheter for ekomnettene i hele landet i kombinasjon med tiltaksplan og forutsigbar finansiering. Det vil bidra til en utbygging og forsterkning av den digitale infrastrukturen som gjenspeiler samfunnets behov og avhengighet i forhold til risiko- og trusselbildet, sier Velure.
Hovedfunn fra rapporten
– Økt risiko for ekomtilbydere og datasenteroperatører
– Offentlig sektor må stille høye krav til sikkerhet ved anskaffelser
– Økende trussel fra innsiderangrep som kan plante skadevare og dele sensitiv informasjon
– Risikonivået for sabotasje mot samfunnskritisk infrastruktur har økt
– Økende problem med forstyrrelser i navigasjonssystemer. Behov for enda mer systematisk arbeid med å sikre robust digital infrastruktur i hele krisespennet fra fred til krise og krig.