Bygg- og eiendomsnæringen står foran flere endringer i årene som kommer, med klimakrav og økt fokus på energieffektivisering og lønnsomhet. I tillegg til å omfavne innovative og bærekraftige løsninger, krever det at bransjen samarbeider effektivt.
Som en av Skandinavias ledende tekniske entreprenører, bidrar GK til energieffektive løsninger i nye, så vel som eksisterende bygninger, og jobber med alt fra rådgivning og design, til installasjon, drift og service.
Birgith Stuan, som leder GKs avdeling for marked og prosjektutvikling i Stor-Oslo, mener at et godt samarbeid mellom byggherre og tekniske entreprenører, fra prosjektstart, er viktig for å lykkes i entrepriseprosjekter.
– Vi har gode erfaringer med samspillsprosjekter, hvor vi involveres før kravspesifikasjoner er fastsatt. Det innebærer at alle som har noe å tilføre, setter seg ned og etablerer et samarbeidsmiljø bestående av alle involverte, for å se hvordan vi sammen kan oppnå best resultat, forteller hun.
Birgith Stuan
Leder marked og prosjektutvikling i GK Norge region Stor-Oslo
Helhetlig bærekraft
Samspillsmodellen gir helhetlige og skreddersydde løsninger, som ivaretar både kundenes og miljøets behov.
– Det gir oss og kundene store fordeler. Når alle, inkludert brukergrupper, er involvert tidlig, kan vi utarbeide løsninger som både oppfyller behovene og er realistiske. Slik unngår vi urealistiske krav, og reduserer konfliktnivået, forklarer Stuan.
I tillegg til å levere energieffektive løsninger, jobber GK med økt om- og gjenbruk, og dokumenterbare CO₂-regnskaper, og leverer løsninger innen rør, elektro, kulde, ventilasjon og byggautomasjon. Ved å jobbe på tvers av fagområder, reduseres risikoen i prosjektene.
– I stedet for én prosjektleder per fagdisiplin, bruker vi én prosjektsjef i totalentreprisene, som støttes av fageksperter. Det gir enklere prosjektstyring, med forenklet koordinering mellom entreprenør og byggherre, sier Stuan.
Gode skoleprosjekter
For tiden er GK totalteknisk entreprenør på rehabiliteringen av Volla skole i Lillestrøm, og på byggingen av nye Aursmoen barnehage, skole, svømmehall og flerbrukshall i Aurskog-Høland. Aursmoen er et prosjekt med høye krav til bærekraft, og følger passivhus-standarden. Backe Romerike er totalentreprenør, og Aurskog-Høland kommune er byggherre. Backe Romerikes prosjektsjef Jens Olav Kjærstad mener prosjektet ligger an til å nå miljøsertifiseringene, og kan bekrefte at et tidlig samarbeid med GK har vært viktig.
– GK var med på å påvirke valg av løsninger, også med tanke på bærekraftige løsninger. Backe Romerike har bygd mange skoler på Romerike, også med GK som partner, men har aldri brukt én totalteknisk underentreprenør, som her, sier han.
– Vi var litt spent på hvordan det ville fungere, men erfaringen er udelt positiv, så det er nok en modell vi absolutt vil vurdere fremover.
– På Aursmoen bruker vi en effektiv løsning, som gir behovsstyrt ventilasjon, varme, lys og solavskjerming, sier Stuan.
Systemet heter Lindinvent, og gir bedre inneklima og redusert energiforbruk.
Lærebedrift
GK er en lærebedrift innen alle sine fagområder. Det er viktig for å sikre rekrutteringen av fagarbeidere i Oslo og Akershus.
– Strategien er at vi skal gå foran og bære vår del av ansvaret for å sikre et bedre klima for kommende generasjoner. Hva er bedre fremgangsmåte enn nettopp å involvere neste generasjon? Vi er stolte over lærlingordningen, som gir oss tilgang på fremtidens ansatte, oppdatert kunnskap og nye perspektiver, sier Stuan.
GK-lærlingene får praktisk erfaring, bedre jobbmuligheter, og personlig og profesjonell utvikling.
– Til samfunnet bidrar vi til et bærekraftig arbeidsmarked, utdanning og opplæring av ungdom, som igjen bidrar til kontinuitet og bærekraftig utvikling i bransjen, avslutter Stuan.
GK
GK er en av Skandinavias ledende tekniske entreprenør og servicepartner og leverer smarte løsninger innen ventilasjon, kulde, byggautomasjon, elektro og rør.