Hva legger du under juletreet til han eller hun som har alt? Jo, du legger en eske lekkert innpakket, velsmakende og vakker sjokolade. Hvor hver eneste lille bit får smaksløkene til å skjelve av begeistringen og håpe på mer. Og hvor den minste, lille delen av produksjonen er gjennomført med glede og kjærlighet.
For når du har pakket ut fonduesettet fra tante Gerda fjerde år på rad, sokkeskuffen er full og Julenissen hadde helt andre å tenke på enn deg, da kan det være hyggelig å få noe som virkelig huskes. Ikke bare nips og naps som havner i en skuff. Huskes gjør nemlig smaken av små, lokale håndverksjokoladebiter helt i verdensklasse. Fylt med usukret bringebærgele, så deilig at tanken på å dele er helt fraværende.
Finne på noe
Sjokoladeproduksjonen til Jentene på Tunet startet som «attåtnæring» på gjestegården Selbutunet for snart ti år siden. Enkelte dager var det litt roligere enn andre dager – nei, vi må fylle disse med noe fornuftig, tenkte Iris og Eivind Aune, og det ble av alle ting sjokoladeproduksjon.
Dermed var sjokoladehjulet i gang, og siden har det bare trillet fortere og fortere. Det som startet i det små i kjelleren på Selbutunet, er nå et stort tun bestående av produksjonslokaler, gårdsbutikk, kafé og møtelokaler på hjemgården. Etter to år ble attåtnæringen til hovednæring, og nå er Jentene på Tunet på vei til Danmark for å danke ut Anton Berg.
– Nei, det må du ikke skrive. Ikke det?
– Mange bedrifter har dagmøter i våre flotte møtelokaler, og de avslutter ofte dagen med aktiviteten sjokoladesmaking. Noe alle synes er en fantastisk aktivitet. Vi gjør jo litt ut av det slik at det huskes. Og etter noen velsmakende sjokoladebiter er det ingen som glemmer akkurat den konferansen, forteller sjokoladekongen.
– Ingen husker navnet Eivind, men sjokoladekongen – det husker de, humrer han.
Beste av det beste
Når vi spør om årsaken til suksessen Iris og Eivind har klart å skape i Selbu i løpet av disse drøye ni årene med sjokoladeproduksjon, svarer han bare med ett ord; kvalitet. Og det gjelder i alle ledd. Han legger til bærekraft, noe som er viktig for ekteparet. Råvarene kjøpes fra det franske firmaet Valrhona, som satser på små, familiedrevne kakaoplantasjer over hele verden.
– I tillegg til å produsere kvalitetssjokolade, bidrar de også til verdiskapning i lokalmiljøene ved å bygge skoler og lære bøndene om bærekraftig jordbruk. Det er viktig for oss å ha god innsikt i hele verdikjeden, slik at vi kan garantere for kvaliteten av sjokoladen vår, og samtidig sikre at bøndene som står bak blir godt ivaretatt, forteller Eivind.
Og nå aner han konturene av kvalitetsbevisste kunder. For mange er industrisjokolade med tvilsomt innhold ikke lenger aktuelt å ha i godteskålen. Nå blir folk mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra, menneskene bak, kvalitet og ikke kvantitet, og bærekraft.
Lokale bønder
– Vi bruker lokal fløte og lokale bær fra trønderske bønder, men kakaoen kommer fra mer tropiske strøk. Vi produserer sjokoladehåndverk laget med kjærlighet og omsorg av en liten dyktig hær med kvinnelige medarbeidere. Det skal være like vakkert å se på som å smake. Og her står Iris i spissen. Hun har bakgrunn som kokk og kostholdsøkonom, og er selvlært chocolatier. Alt dette og masse mer har gitt sjokoladen fra Selbu en rekke nasjonale og internasjonale priser, forteller Eivind stolt.
Årets søtsak, Årets produkt, Årets matgave, Årets julegave med mer – og ikke minst titalls medaljer i International Chocolate Awards – sjokoladeprodusentenes EM og VM. Her består dommerpanelet av 50 ihuga sjokoladespisende eksperter som blindtester sjokolade fra en rekke produsenter. Sjokoladeprodusenten fra Selbu ble mestvinnende i verdensfinalen i 2023, med tre sølv og tre bronsemedaljer. Vi sier ikke mer.
– Klart dette inspirerer, legger Eivind til.
– Det er jo derfor vi har passert 500 forhandlere i Norge, at Jentene på Tunet ikke ser seg tilbake, og til neste år fyller vi ti år.
– Da blir det jubileumssjokolade?
– Klart det. Det skal feires og markeres. Da skal vi sette sjokolade fra Selbu og verdens beste fylke, Trøndelag, på sjokoladekartet i om mulig enda større grad enn i dag. Da skal vi spre enda mer sjokoladefryd og trivsel. Da skal vi la godtfolk få oppleve gode øyeblikk, få smaksopplevelser de ikke glemmer, og er du heldig, ligger det en eske hvor det står Jentene på Tunet, under et juletre nær deg. Velkommen til Selbu!
Jentene På Tunet
Hos Jentene på tunet får du håndlaget sjokolade av høy kvalitet basert på de aller beste råvarene. Sjokoladefryd – lykke i hver bit
Av Pål Mørk