Tre ledende næringsklynger deler sine perspektiver på hvordan Norge kan skape bærekraftig vekst gjennom innovasjon og eksport. Fra energieffektiv skipsfart til havvind og hydrogenbaserte løsninger – dette er ekspertenes svar på hvordan vi bygger en grønnere fremtid.
Slik skal vi skalere grønn teknologi
Thomas Bjørdal
Daglig leder, RENERGY Cluster
RENERGY er en energiklynge som samler over 100 virksomheter for å utvikle og skalere grønn teknologi. Gjennom samarbeid med industrien og sentrale aktører som Sintef, Ocean Network og Smart Grid Centre driver vi frem ledende innovasjonsprosjekter som Hydrogen Valley Mid Norway, NORHyWAY og Grønn Plattform Zero Kyst i Lofoten. I Rørvik utvikler vi et av verdens første havgående hydrogenfartøy, og vår maritime Node 0 er et knutepunkt for teknologisk utvikling og samarbeid på tvers av sektorer.
Som en del av Innovasjon Norges klyngeprogram på høyeste nivå, NIC Impact, intensiverer vi arbeidet med å realisere skalerbare løsninger som bidrar til det grønne skiftet. Med dette programmet skal vi sikre investeringsbeslutninger i flere prosjekter de neste årene. Skal vi lykkes, må vi ha et system- og verdikjedeperspektiv: Et fartøy trenger kraftnett, og et kraftnett trenger kunder. Mellom disse må smart teknologi sikre samspill og stabil energiforsyning.
Klyngen består av medlemmer og samarbeidspartnere som representerer en komplett verdikjede innen fornybar energi, inkludert energiselskaper, teknologileverandører, forskningsmiljøer og sluttbrukere. Vi arbeider med smartere strømnett, energieffektive løsninger og lokal kraftproduksjon fra fornybare kilder.
Internasjonalt samarbeid er en viktig del av RENERGYs arbeid. Gjennom europeiske partnerskap som European Clean Hydrogen Alliance og Horizon Europe-prosjekter fremmer vi eksport av norsk energiteknologi. Samarbeid med internasjonale aktører styrker medlemmenes kompetanse og posisjon i globale markeder.
RENERGY skaper varig verdi for industri og samfunn. Vi kobler teknologi med markedsbehov, legger til rette for grønn vekst, samarbeidsbetingede utviklingsløp og styrket konkurransekraft i norsk energisektor.
Grønnere maritim eksport – en nøkkel for norsk nærskipsfart
Karsten Sprenger
Seniorrådgiver politikk, analyse og samfunnskontakt Kystrederiene
Grønn maritim eksport representerer en sentral mulighet for Norge til å styrke sin posisjon som en ledende maritim nasjon. For Kystrederiene og norsk nærskipsfart er dette særlig viktig, da næringen står foran betydelige utfordringer og muligheter knyttet til det grønne skiftet. Kystrederienes medlemmer, som opererer med høy kompetanse innen nærskipsfart, har en unik posisjon til å bidra til bærekraftige løsninger til et globalt marked i rask utvikling.
Kystrederiene er representert i den nasjonale referansegruppen for Horisont Europa – Cluster 5, som fokuserer på klima, energi og mobilitet. Her bidrar vi til å sikre at nærskipsfartens perspektiver og behov blir inkludert i arbeidet med å utvikle fremtidens løsninger. Vårt mål er å fremme utvikling av teknologi og løsninger som både reduserer utslipp og øker effektiviteten i nærskipsfarten. I tillegg er vi en del av Innovasjon Norges eksportnettverk, som legger til rette for samarbeid mellom næringsliv, myndigheter og virkemiddelapparatet for å øke eksporten.
Regjeringens eksportsatsing, «Hele Norge eksporterer», setter ambisiøse mål for grønn maritim eksport. Dette krever målrettede tiltak, som etablering av et eksportnettverk, kartlegging av markedsmuligheter og styrking av internasjonal tilstedeværelse. For Kystrederiene betyr dette en unik mulighet til å fremme utvikling og eksport av lav- og nullutslippsløsninger for nærskipsfart.
Ved å satse på grønn maritim eksport sikrer vi ikke bare bærekraftig vekst for vår egen næring, men bidrar også til det globale grønne skiftet. Kystrederiene vil fortsette å være en sentral aktør i denne utviklingen og en pådriver for at våre medlemmer kan bidra til løsninger som setter en ny standard for bærekraftig skipsfart.
Les mer på kystrederiene.no
Ledende næringsklynge innen maritime løsninger
Juuni Elisabeth Vatne
Leder for marked og kompetanse-utvikling Blue Maritime Cluster
GCE Blue Maritime Cluster er en verdensledende maritim klynge med rundt 200 medlemmer som representerer hele verdikjeden – fra design og teknologiutvikling til skipsbygging, systemintegrasjon, vedlikehold og drift av avanserte fartøy.
Vår rolle er å være en støttespiller og pådriver for klyngens utvikling, med mål om å styrke konkurransekraften og fremme bærekraftig vekst. Våre fokusområder er basert på klyngens satsningsområder, og vi arbeider aktivt for å sikre verdiskaping og ivareta klyngens sterke posisjon i både eksisterende og nye markeder.
Bærekraft og energieffektivisering
Vi fremmer teknologiske løsninger og innovasjoner som bidrar til mer energieffektiv drift. Gjennom vår strategi «New Blue Deal» styrker vi klyngens konkurransekraft i møte med det grønne skiftet og sikrer at næringen er godt rustet for fremtidens energimarked.
Havvind – Vårt raskest voksende segment
Havvind spiller en nøkkelrolle i å sikre ny fornybar kraft og fremtidig sysselsetting. Vi bygger relasjoner nasjonalt og internasjonalt, hever kompetansen og styrker klyngens posisjon i dette voksende marked.
Maritimt forsvar og beredskap
Den norske maritime industrien har en avgjørende rolle i å styrke Norges forsvarsevne, med ledende kompetanse innen bygging, utrustning og vedlikehold av marinefartøy. Klyngen er unikt posisjonert for å støtte både nasjonale og internasjonale forsvarsoperasjoner.
Internasjonalt samarbeid og innovasjon
Vi styrker klyngens posisjon gjennom partnerskap som «Zero Emission Waterborne Transport» og «Det nasjonale maritime eksportkontoret». Gjennom prosjekter øker vi nettverk, kompetanse og konkurranseevne for medlemsbedriftene.
Sammen for en grønn fremtid
GCE Blue Maritime Cluster er en pådriver for bærekraftig vekst og innovasjon. Gjennom strategisk posisjonering, tett samarbeid og deltakelse i LUP legger vi grunnlaget for en grønnere, mer konkurransedyktig maritim næring.
Les mer på bluemaritime-cluster.no