Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » Bioteknologi gir sunnere laks
Sponset

Økende dødelighet skaper bekymring for norske og internasjonale fiskeoppdrettere, men et forebyggende verktøy basert på gode bakterier viser lovende resultater.

Norsk lakseoppdrett har i senere tiår gjennomgått en enorm utvikling, og er utvilsomt av svært stor betydning for samfunnsøkonomien, og for å forsyne en voksende global befolkning med sunt animalsk protein. Det hører imidlertid med til historien at all intensiv animalsk matproduksjon medfører økt sykdomsrisiko, og fiskeoppdrett er intet unntak.

– Tross all investering og utvikling av helseprodukter og -teknologi, har dødeligheten økt i senere år, hovedsakelig som følge av biologiske utfordringer i sjøfasen. Det har påvirket både fiskehelsen og -velferden, men også næringens omdømme, og dermed utsiktene til videre vekst, forteller Carolina Faune, ansvarlig for markedsutvikling i det norske bioteknologi-selskapet Previwo.

Carolina Faune
Ansvarlig for markedsutvikling i Previwo


Carolina Faune

Ansvarlig for markedsutvikling i Previwo

Foto: privat

Helsebringende probiotika

– Laks er et av de mest bærekraftige animalske proteinene som kan fremstilles, så det er helt avgjørende at vi utvikler alternative løsninger for å håndtere og forebygge de biologiske utfordringene, samtidig som vi sikrer helsen og velferden for fisk, så vel som folk, samfunn og havene våre.

Previwo har utviklet en ikke-invasiv og forebyggende løsning, bestående av gode, probiotiske bakterier som fins naturlig i det marine økosystemet. Produktet heter Stembiont® Vital, og er basert på NMBU-professor Henning Sørums mer enn ti år lange forskning.

– En balansert bakterieflora spiller en viktig rolle i å forebygge og beskytte mot sykdom, både hos mennesker og dyr, inkludert fisk. Preventive løsninger, som probiotika, kan dermed bidra positivt til beskyttelse mot sykdom, fortsetter Faune.

– Stembiont® Vital følger prinsippet om at forekomsten av skadelige bakterier ikke er den eneste årsaken til sykdom, men at sykdom også kan være en konsekvens av fraværet av gode bakterier, som er avgjørende for bedre helse. Stembiont® Vital administreres i bad, i forbindelse med rutinemessig vaksinering av settefisk før utsett i sjø, og passer dermed direkte inn i den eksisterende arbeidsflyten. Hele fisken eksponeres for de probiotiske bakteriene, og bidrar til å gjøre fisken mer robust før overføring til sjøfasen.

Et unikt verktøy

Carolina Faune peker på at de positive egenskapene til Stembiont® Vital, som også er vist gjennom kliniske studier langs norskekysten, gjør produktet til et unikt verktøy i kampen mot de biologiske utfordringene næringen står overfor. Dette kan bidra til å sikre en sunnere utvikling av næringen for alle involverte.

– Første generasjon av produktet kom på markedet i 2020, og siden har det blitt brukt i økende grad langs hele norskekysten. Ved utgangen av 2024 hadde mer enn 100 millioner oppdrettsfisk blitt badet med de gode bakteriene i Stembiont® Vital. Det er resultat av et samarbeid med visjonære kunder, som hele tiden arbeider for å redusere den totale risikoen, og samtidig øke lønnsomheten, for å sikre bærekraftig vekst, forteller hun.

Sammen med kunder i Norden har Previwo så langt prioritert å etablere et solid fundament. Samtidig ser de at løsningen også møter økende interesse fra andre verdenshjørner med lignende biologiske utfordringer innen oppdrett. – Vi stiller selvfølgelig opp for å støtte bærekraftig vekst for alle våre kunder, sier Carolina Faune.

Om Previwo og Stembiont® Vital

Hovedkontor i Oslo
Kontorer nær lakseoppdrettsnæringen i Bergen og Bodø
Har utviklet en målrettet metode for å screene og velge spesifikke stammer av probiotiske bakterier
Kunderesultater viser redusert biologisk risiko, høyere superiorandel ved slakt og økte driftsmarginer
Stembiont® Vital består av levende, aktive stammer av gode aliivibrio-bakterier, og har livsvarig effekt

Stembiont® Vital

Mikrobiell forsterkning for bedre fiskehelse

Next article