Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » Bønder, beredskap og bærekraft: Norsk matproduksjon er fremtiden
fremtidens matproduksjon

Bønder, beredskap og bærekraft: Norsk matproduksjon er fremtiden

Foto: Mathias Berstad Malmgren

I Norges Bondelag har vi lenge sagt det: Landbruk er beredskap. Nå ser stadig flere verdien og viktigheten av norsk matproduksjon og at det bor folk i hele landet – en anerkjennelse som også kom tydelig fram i regjeringens totalberedskapsmelding i januar.

Et bærekraftig og robust landbruk ligger i vår natur. Vi bønder forvalter jorda med mål om å gi den videre i bedre stand til neste generasjon. Å produsere mat i Norge handler ikke bare om næring – det er vår beredskap.

I en verden preget av kriser og ustabilitet er en høyere grad av selvforsyning både en nasjonal nødvendighet og et globalt ansvar. Norge bør være selvforsynt med de varene vi har forutsetninger for å produsere selv.

– Kapasiteten til å forsyne befolkningen med mat må vi bygge opp i rolige tider slik at vi kan tære på den i urolige tider. Lenge har vi basert oss på just in time, mens vi nå må tenke mer på just in case, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Jorda – matproduksjonens grunnlag

Jordbruksarealet i Norge er en knapp og verdifull ressurs. Bare rundt én tredjedel kan brukes til å dyrke korn, frukt og grønt. Resten er kun egnet til produksjon av gress eller annet grovfôr til husdyra. Derfor er vi avhengig av å bruke både innmark og utmark til å produsere mat.

For å sikre matproduksjonen må nedbyggingen av matjord reduseres til et minimum. Landbruket bidrar til å opprettholde bosetting og arbeidsplasser i distriktene – noe som styrker både beredskapen og økonomien.

Et klima i endring

Klimaendringene skaper store utfordringer for verdens matproduksjon, og Norge er ikke unntatt. Bøndene er blant de som først kjenner klimaendringene på kroppen. Ustabile værforhold krever at vi tilpasser oss, for eksempel i hvordan vi sår, gjødsler og høster, og i hvilke plantesorter vi bruker. Derfor er det viktig å utvikle sorter tilpasset det norske klimaet for å stå sterkere i møte med fremtidens utfordringer.

Teknologi spiller også en vesentlig rolle i fremtidens matproduksjon. Presisjons- og robotteknologi gir bønder verktøy for å optimalisere ressursbruken, som gjødsling og vanning. Disse teknologiske framskrittene bidrar til et mer bærekraftig og effektivt landbruk – og er et viktig steg på veien mot å sikre trygg mat for kommende generasjoner.

Velg norsk

Som forbrukere har vi også et ansvar. Ved å velge norske råvarer, spise sesongbasert og unngå matsvinn, kan vi alle bidra til et mer bærekraftig matsystem. Fremtidens matproduksjon begynner med hver enkelt av oss – og den begynner i dag.

Av Norges Bondelag

Next article