Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » Skaper arenaer for å gjøre jenter mer interessert i teknologi
Kvinner i karrieren

Skaper arenaer for å gjøre jenter mer interessert i teknologi

Som rollemodell har Kimiya deltatt på årlige Norgesturneer hvor formålet er å vise jenter hvilke utdannings- og karrieremuligheter som finnes innen teknologifeltet. Foto: Jenter og teknologi, Amalie Larsen

Jenter og Teknologi er et nasjonalt prosjekt som har som mål å øke kvinneandelen i teknologibransjen, og benytter mange ulike metoder for å nå jentene i målgruppen.

En av dem som er tilknyttet Jenter og Teknologi er Kimiya Mo (26) som bor i Ålesund. Med gode karakterer i realfag fra videregående, samt interesse for kjemi og biologi, ville hun gjøre seg nytte av de gode karakterene og søkte seg derfor til NTNU i Ålesund hvor hun tok en bachelor i vann- og miljøteknikk.

– Mens jeg studerte hadde jeg sommerjobb i bygg- og anleggsbransjen, og da forsto jeg at dette var en bransje jeg ville tilegne meg mer erfaring i på grunn av interessen jeg har for prosjektledelse. Nå jobber jeg som energi- og miljøansvarlig i Consto og holder blant annet på med miljøsertifiseringer og bærekraftrapportering. Jeg kom i kontakt med Jenter og Teknologi i forbindelse med en Instagramkonkurranse som jeg vant i 2021, og siden da har jeg vært en aktiv rollemodell for Jenter og Teknologi, forklarer Kimiya.

Kimiya Mo 

Energi- og miljø-ansvarlig i Consto 

Som rollemodell har Kimiya deltatt på årlige Norgesturneer hvor formålet er å vise jenter hvilke utdannings- og karrieremuligheter som finnes innen teknologifeltet.

– I år var jeg konferansier på ni slike arrangementer rundt omkring i hele landet, sier Kimiya.

– Det er veldig artig, særlig når jeg mottar meldinger på Instagram eller TikTok fra unge jenter som forteller at de har valgt å satse på et teknisk fag fordi de har deltatt på et arrangement. Da ser jeg effekten av det jeg driver med i praksis.   

Syns utradisjonelle valg er tøft

– Byggebransjen er veldig mannsdominert og vi ser jo ofte for oss at bygningsingeniører og dataingeniører er menn. Når jeg, som er så feminin og jentete som jeg er, står på scenen og forteller at jeg er bygningsingeniør, så vil andre jenter i større grad også forstå at det mulig for dem å velge slike yrker. De syns det er tøft at jeg som jente har valgt et sånt fag, og det kan nok kanskje være det lille pushet de trenger for å velge en karriere innenfor et teknisk fag, fortsetter hun.

Til stede der ungdommen er

I tillegg til Norgesturneen arrangerer Jenter og teknologi bedriftsbesøk der jenter kan se teknologi i praksis, inspirasjonsdager på universiteter og høyskoler, og ikke minst er de til stede på plattformer som TikTok og Instagram med innhold som treffer unge kvinner. Jenter og teknologi sine rollemodeller kan også fungere som rådgivere ved å informere om livet som kvinnelig teknologistudent eller svare på spørsmål fra unge jenter på sosiale medier eller digitale sendinger.

– Jeg tror nok at også bedrifter og organisasjoner kan bli flinkere til å vise frem kvinnelige talenter. Da viser de jo frem en kultur som sier at «vi har plass til alle». Vi har hatt med oss unge kvinner på noen arrangementer, og de forteller om sin arbeidshverdag. Det er mange som er nysgjerrige på ulike typer jobber og da er det fint å få fortalt om mulighetene som finnes.

– Det viktigste rådet jeg har til jenter som etter hvert skal ta et yrkesvalg, er nok at de forstår at det er helt greit å ikke vite helt sikkert hva du skal bli. De må heller ikke undervurdere seg selv eller være redd for å feile. Egentlig er det bare å ta sjansen og satse på det du tror du har lyst til, avslutter Kimiya.

FAKTA

– Jenter og teknologi er tilknyttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), men har også tette samarbeid med partnere som blant annet NITO, NHO Elektro, NHO Byggenæringen, Norsk Industri og Abelia.
– I tillegg jobber prosjektet tett med universiteter, høyskoler, fagskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i hele landet.
– Jenter og Teknologi retter seg mot STEM-relaterte utdanningsretninger (Science, Technology, Engineering, Mathematics) og tekniske yrkesfag som elektro- og datateknologi, samt bygg- og anlegg

For mer info se jenterogteknologi.com
Eller følg oss i sosiale medier på @jenterogteknologi

Next article