Strømprisen gir signaler om hvor mye kraft som er tilgjengelig til enhver tid, der høye priser gir insentiv til å spare strøm, og til å investere i energieffektivisering og lokal energiproduksjon.
I Zerorapporten 2024 viser ZERO hvordan Norge kan kutte 53 prosent av utslippene innen 2030. Så store klimakutt krever betydelig mer kraft, blant annet fordi transportsektoren og industrien skal elektrifiseres. Vi må bygge mer fornybar energi for å sikre kraftbehovet, men en nøkkel er også å utnytte kraftsystemet bedre enn i dag.

Henrik Reinertsen
Fagansvarlig for energi i Miljøstiftelsen ZERO
Norgespris på strøm
Regjeringen og Stortinget har satt et mål om spare ti terrawattimer strøm i bygg innen 2030. For å frigjøre denne energien til det grønne skiftet og samtidig avlaste strømnettet, bør flere husholdninger bruke fjernvarme, og investere i solceller, batterilagring, varmepumper og fleksibilitetsløsninger.
Regjeringen har foreslått en “Norgespris” på strøm, der husholdninger får tilbud om en fastprisavtale på 40 øre per kilowattime pluss moms. Det er en politikk som jobber mot målet om ti TWh strømsparing i bygg. Når strømmen er billig hele døgnet, blir det ikke lønnsomt å lagre energi, satse på energieffektivisering, flytte forbruk eller produsere sin egen strøm.
Strømforbruket vil øke
Norgespris skal basere seg på kraftprisen fra året før. Problemet er at vi ikke ser fremover. Prognosene viser at strømforbruket vil øke de neste årene, samtidig som Norge går mot kraftunderskudd. Utviklingen av ny fornybar energi går for sakte, og fastprismodellen vil dermed ikke gjenspeile et energimarked i endring. Når kraftbalansen svekkes, kan den kunstig lave prisen føre til større problemer. Vi risikerer å lage et kraftsystem som verken er bærekraftig eller økonomisk forsvarlig.
Kortsiktig løsning
Når staten griper inn i kraftmarkedet med sin Norgespris, blir resultatet en kortsiktig løsning som undergraver de langsiktige målene for energisystemet. Men lavere og forutsigbare strømpriser er mulig uten Norgespris, blant annet ved å utnytte energieffektivisering og fleksibilitetsløsninger som demper etterspørselen når prisene er høye. Da trenger vi flere insentiver for energieffektivisering, ikke færre.
Vi trenger et kraftsystem der flere produserer, lagrer og styrer strømmen selv.
Det er forståelig at politikerne vil beskytte forbrukerne mot svært høye strømpriser med en form for strømstøtte, men Norgespris er ikke svaret. Norge trenger en politikk som gir mer grønn energi og mindre press på nettet – ikke en som gjør oss enda mer sårbare.
Av: Henrik Reinertsen, fagansvarlig for energi i Miljøstiftelsen ZERO