Nye EU-krav og økt fokus på bærekraft krever bedre innsikt i bygningers miljøavtrykk. Ved å samle data fra bygninger skaper Malthe Winje Automasjon løsninger som reduserer energiforbruk og gjør bygninger grønnere. – Bygg som mangler miljødokumentasjon risikerer å bli strandet, sier Nariman Fakhraee, Business Area Manager Proptech.
Bygninger står for 40 prosent av verdens energiforbruk. De er blant de enklere sektorene å gjøre noe med fordi de er stasjonære. Med riktig teknologi kan energiforbruket reduseres betydelig.

Nariman Fakhraee
Business Area Manage Malthe Winje Automasjon AS
Krav driver det grønne skiftet
Nye reguleringer fra EU som taksonomiloven og Energy Performance in Buildings Directive (EPBD) setter stadig strengere krav til bygningers miljøprofil.
– Det kommer nye eller skjerpede krav hvert annet år som byggeiere må forholde seg til. For å dokumentere at man oppfyller dem, trenger man først og fremst data og innsikt, forklarer Fakhraee.
Finansinstitusjoner tilbyr nå grønne lån med bedre betingelser for miljøvennlige bygg. Samtidig advarer mange mot faren for «stranded assets» – bygg som blir verdiløse fordi de ikke oppfyller miljøkravene.
– Ingen ønsker å investere i eller gi lån til bygg som risikerer å stå uten leietakere. Både statlige, kommunale og private selskaper vil ikke flytte inn i bygg med dårlig miljøprofil, sier Fakhraee.
Fra data til innsikt og handling
Malthe Winje Automasjon fungerer som navet i smarte byggsystemer. Ved å samle data fra ulike tekniske systemer og sensorer kan de skape en «digital tvilling» av bygget.
– For hver måling vi gjør i det fysiske bygget, har vi en digital representasjon med kontekst. Det kan være temperatur i rom 101, lysnivå i møterom 24, eller antall mennesker som har passert et område, forteller han.
Denne informasjonen muliggjør prediktiv styring framfor reaktiv. Et eksempel er smelting av snø:
– Tradisjonelt detekterer man snø etter at den har falt. Med værdata kan vi sette inn varme før snøfallet, noe som gir bedre resultat med mindre energibruk, sier han.
Resultater som teller
Resultatet er reduserte energikostnader, mindre miljøavtrykk og bedre inneklima. Denne dokumenterte innsikten er også avgjørende for å oppnå miljøsertifiseringer som BREEAM.
– BREEAM gir poeng for energioppfølging og systemer som tilpasser seg bruken automatisk. Men godt nok er bra nok. Alt trenger ikke gjøres samtidig, man kan begynne med det nødvendige og så bygge ut infrastrukturen etter hvert, påpeker Fakhraee.
Med AI og maskinlæring blir mulighetene stadig større. Ved å samle informasjon på ett sted kan bygget styres smartere.
Malthe Winje leverer produkter og prosjekter for automasjon og SCADA løsninger, samt digitale tjenester i egen portal. Her kan du se hvordan du kan sikkert kople sammen flere bygg.