Med mål om å redusere de direkte klimagassutslippene på Agder med minst 55 prosent innen 2030, er vi avhengig av banebrytende og nyskapende aktører som baner vei for det grønne skiftet.
Klimapartnere, Stiftelsen Miljøfyrtårn og Likestilt arbeidsliv er nasjonale ordninger som først ble etablert på Agder. Klimapartnere gir verktøy til føring av klimaregnskap. Stiftelsen Miljøfyrtårn er en sertifiseringsordning som tilbyr verktøy som forenkler bærekraftsarbeidet og var den første nasjonale ordningen i Europa på dette feltet. Sertifiseringsordningen Likestilt arbeidsliv tilbyr verktøy for sosial bærekraft, da særlig innen likestilling, inkludering og mangfold. Likestilt arbeidsliv bidrar også inn i arbeidet med en global standard for mangfoldsledelse og organisasjonsstyring.
Felles for disse ordningene er at de tilbyr store nettverk med engasjerte likesinnede, forskningsbasert faglig påfyll og rådgivning. Gjennom disse treffer vi flere hundre bedrifter og flere hundre tusen sysselsatte i det norske arbeidslivet som aktivt forholder seg til det grønne skiftet, og som en del av sin arbeidshverdag.
Utfordrende landskap å navigere i
Det kommer stadig nye krav og lovverk rundt bærekraft som arbeidslivet må forholde seg til. Det kan for mange være utfordrende å navigere seg gjennom denne grønne jungelen og vite hvordan man ikke bare skal oppfylle kravene, men også få fortjeneste på fordelene som det grønne skiftet byr på. Derfor er vi stolte av å ha disse nasjonale ordningene i Agder, som tilbyr virksomheter konkrete verktøy og kompetanseheving om bærekraft, både for økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
De største effektene får vi når innbyggere, næringsliv og offentlig sektor jobber sammen.
Flere fremoverlente aktører tar grep. Den regionale satsingen Agder symbiose skal utvikle symbiosetenkning og sirkulær økonomi på Agder. Offentlige aktører jobber videre med dette i tett samarbeid med Eyde-klyngen, som jobber for å sikre tilvekst og konkurransedyktig norsk prosessindustri innenfor naturens tålegrenser. Universitetet i Agder, og forskningsinstituttet NORCE leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi.
Samarbeid for å lykkes
Felles for flere av de nevnte satsingene er målet om sterkere samarbeid mellom næringsliv og offentlige aktører for å lykkes med grønn omstilling. Sammen utvikler vi vårt Agder til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region, samtidig som vi inspirerer og bidrar til reelle endringer nasjonalt. Fylkeskommunen har fått på plass viktige klimatiltak som gir utslippsreduksjoner både regionalt og globalt:
- Sommeren 2024 kom 100 nye elektriske busser.
- I samarbeid med utførende entreprenører og underleverandører, optimaliserer vi energibruken i bygningsmassen.
- Det nye fylkeshuset produserer mer strøm enn bygget forbruker, og over 600 møbler er gjenbrukt fra det tidligere fylkeshuset, til det beste både for klimaet og for fylkeskommunens økonomi.
- Arealregnskapet bidrar til å begrense nedbygging av natur.
De største effektene får vi når innbyggere, næringsliv og offentlig sektor jobber sammen. På Agder finnes en rekke nyskapende og fremoverlente aktører. Noen eksempler:
- Pixii AS leverer energilagringsløsninger som bidrar til elektrifisering og økt fleksibilitet i strømnettet.
- Alloc AS innfører ny produksjonsteknologi for å resirkulere tidligere produserte og brukte produkter samt råvarer.
Bærekraft som konkurransefortrinn
For å nå målene må vi lykkes med nye, grønne industrietableringer. Heldigvis kan bærekraft være et konkurransefortrinn. Grønne investeringer blir mer lønnsomme og virksomheter som tar bærekraft på alvor vinner kampen om arbeidskraften. Takk til alle som jobber for grønn næringsutvikling, med omstilling som innstilling! Sammen sikrer vi at vårt Agder fortsetter å være i front.