– Sekken er det første industrielle produktet laget av trefiber på denne måten. Prototypen du ser her er laget av papirtråd og uten bruk av skadelige kjemikalier, sier Johannes Flem. Han er designer i Bergans Future Labs, Bergans’ eget innovasjonsteam.
Sammen med den finske fiberprodusenten Spinnova, ønsker Bergans å rette blikket mot fremtidens mer bærekraftige materialer, og samtidig utforske sirkulære forretningsmodeller i tekstilbransjen. En bransje som lenge har blitt regnet som en av de mest forurensende etter oljebransjen.
Bærekraftig og sirkulær
Ifølge London Textile Forum anslås det at mer enn 100 milliarder plagg produseres globalt hvert år, og at verdens klesforbruk er forventet å vokse med 63 prosent innen år 2030. De aller fleste tekstiler er mulige å resirkulere, men det er likevel en liten andel det skjer med.
De tradisjonelle produksjonsprosessene i tekstilbransjen har et stort klima- og miljøavtrykk. Andelen energi, vann, kjemikalier og alle insektmidlene som går med til å produsere tekstiler som bomull, er urovekkende høy.
Teknologier som baserer seg på å utvikle tekstilfibrer av cellulose gjennom kjemiske prosesser har eksistert en stund. Det som gjør Spinnova sin løsning revolusjonerende er at den ikke benytter skadelige kjemikalier. Kjemikaliene er erstattet av en mekanisk prosess, som ikke etterlater avfallsstrømmer.
– Materialet er også fullstendig resirkulerbart. Det betyr at sekken kan brytes ned igjen til fiber med den samme mekaniske prosessen, for så å bli spunnet og deretter vevet eller strikket til nytt materiale. Vi har også brukt treverk istedenfor plast og metall, blant annet spenner, sier Flem.
Leieavtale på materialer
Sekken er en prototype, og finnes kun i et lite antall.
– Vi skal ikke selge produktet. Vi ønsker at forbrukerne kjøper seg inn som en andelseier i selve materialet. Tanken er at det vil bli mulighet for å bytte inn produktet og få det resirkulert til et nytt produkt i samme materiale.
Bergans ønsker å bidra til å endre forbruksmønsteret i en mer bærekraftig retning ved å tilby tjenester som forlenger levetiden til produktene – og samtidig gjøre dette til gode forretningsmodeller som vi tjener penger på. Utleie er en slik tjeneste, sier Yngvill Ofstad, bærekraftsansvarlig i Bergans.
Ettertraktet
Det er mange store merkevarer som har banket på døren i de finske skoger. Få har fått tilgang til den nye Spinnova-teknologien.
Spinnova-sjef, Janne Poranen, mener det finsk-norske samarbeidet er veldig positivt.
– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet og at Bergans er frempå og prøver ut nye materialer før de er klare for det kommersielle markedet. Forbrukere vil også bli kjent med fibret og se produkter som er laget av det på et konseptnivå. Spinnnovas mål er å kommersialisere fiberproduktene globalt i samarbeid med de store merkevarene, sier Poranen.
Av Bergans