Sissel Aune Røv og Aleksandra Zietara forguder jobben deres. — Eneste grunnen til at jeg flyttet til Oslo.
— Det at jeg begynte å jobbe med teknologi var egentlig tilfeldig. I mine yngre år gikk jeg rett fra videregående skole til yrkeslivet uten en reell tanke rundt utdanning. Etter å ha jobbet i ulike bransjer, fikk jeg som 26-åring følelsen av at jeg måtte lande et valg, og tenkte at informatikk og teknologi kunne være noe for meg, sier Sissel Aune Røv, som har jobbet som systemutvikler i Geodata i hele 18 år.
Den nåværende 50-åringen fikk etter hennes jobbintervju et umiddelbart ønske om å jobbe i det norske IT-selskapet som er leverandør av programvare og tjenester innen geografiske informasjonssystemer (GIS).
Fantes ikke tvil
— Jeg husker jeg tenkte; her skal jeg begynne å jobbe! Det fantes ikke tvil, engang. Det var ikke en formell arbeidsplass, og jeg følte virkelig at jeg kunne være meg selv. Og selv om jeg på denne tiden faktisk ikke hadde peiling på kart og geografi, visste jeg at dette stedet var den perfekte jobben for meg. Jeg følte meg rett og slett hjemme, sier den erfarne systemutvikleren.
Aune Røv jobber til daglig med å lage systemer som er spesielt tilpasset til å visualisere kart og dets informasjon, det være seg isolerte biter i et kart som miljødata, grunnforurensning og kulturminner.
Aha-opplevelse
— Det jeg liker mest med jobben er å starte opp et nytt prosjekt, og spesielt når bitene faller på plass. Når vi kan se konturene av hva vi skal lage, og du begynner å få flere og flere funksjoner i gang får jeg en herlig følelse inni meg. Min store aha-opplevelse var da jeg forstod at du kan legge lag på lag med informasjon i noe. Alt bor et sted, og alt er plassert et sted. Min jobb er å lage programmene slik at andre kan få gjort deres jobb, og jeg elsker det, forteller Aune Røv.
Geodata tar årlig inn fem traineer, og i motsetning til mange andre bedrifter får traineene garantert fast jobb etter deres traineeperiode. Det har høstet goder for Aleksandra Zietara (25), som allerede har gjort seg bemerket i bedriften.
— Jeg flyttet fra Krakow til Trondheim i 2016 for å skrive masteroppgaven på NTNU. Jeg fikk meg også jobb i Trondheim, og trivdes veldig godt. Da mannen min ytret ønske om å flytte til Oslo ga jeg ham et ultimatum; den eneste måten du får meg til Oslo er at jeg får meg jobb i Geodata, sier Zietara som nå har vært trainee i åtte måneder.
Sysselsatt trainee
Sammen med de andre traineene vant Zietara «Hackathon» på Hønefoss i høst, rett etter de alle hadde startet i Geodata. Løsningen som gjorde at de gikk til topp ble kalt «Safe Roads», som ved bruk av offentlig data fra Statens Vegvesen og Meteorologisk Institutt kunne koble historiske ulykker, værforhold og årstid, samt andre faktorer for å predikere den tryggeste kjæreruten fra A til B.
— Vi holder også på med vårt eget trainee-prosjekt som heter U-Solar, som er et planleggingsverktøy for utbygging av solcellepaneler i utviklingsland. I og med at vi både får ansvar og muligheten til å delta på ulike konkurranser føler jeg at Geodata har gitt meg en trygghet og ro i jobben min. I løpet av de siste månedene har vi fått grundig opplæring i spesifikk kompetanse og i konsulentferdigheter – som vil være nyttig å ha med seg når vi går inn i vanlig konsulentstilling til våren. Vi har også blitt godt kjent med organisasjonsstrukturen, og føler oss veldig inkludert, fortsetter Zietara.
Balansert bedrift
Geodata-kvinnene er samstemte i at bedriften står for et inkluderende arbeidsmiljø, og syntes bedriften viser pro på en sunn balanse mellom menn og kvinner.
— Vi tror det er viktig med balanse i alle bransjer. Det at begge kjønn er representert skaper et mangfold av personligheter. Man er først og fremst et individ, og personligheten til hvert enkelt individ påvirker mangfoldet, avslutter de.
Av Andreas Aguilera Myrvold