Nå er den også bærekraftig, med både modernisering og renovering. Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag fyller 75 år, og med en tradisjonsrik historie ser laget nå fremover mot et nytt, bærekraftig kapittel for boligsamvirket i regionen.
– Borettslaget har vært viktig i norsk boligpolitikk i 75 år – for å sikre at du kan eie egen bolig, sier Kirstin Leiros, administrerende direktør hos Ofoten Midt-Troms Boligbyggelag (OMT BBL).
I år fyller boligbyggelaget 75 år, og kan se tilbake på mange tiår med vellykkede og viktige prosjekt – sammen med mange andre boligbyggelag rundt i Norge.
Trygg og kostnadseffektiv boform
– Det var veldig stort behov for boliger i etterkrigstiden, så det var mye som skjedde i 1946. Husbanken og mange andre boligbyggelag ble stiftet i denne tiden, og det var veldig mye bygging av borettslag i flere tiår frem i tid.
Borettslag ble ansett å være en trygg og kostnadseffektiv vei inn i boligmarkedet for store deler av befolkningen. Dette synet har fulgt boligsituasjonen i Norge frem til i dag, opplyser Leiros.
– I borettslag eier de som bor hver sin andelsleilighet – og sammen ser de til at borettslaget ivaretas gjennom en gunstig økonomisk ramme og trygge forsikringer. Det er ikke rart det har blitt så populært som det har blitt.
Leiros ser at de medlems-eide boligbyggelagene bruker sine ressurser til å utvide og utvikle boliger lokalt, og hun ser lyst på fremtiden til nye prosjekter.
Men, OMT BBL ser seg nå også bakover, på de mange borettslagene som ble bygd fra 50-tallet og oppover, som nå har behov for riktig vedlikehold og modernisering.
Renovasjon for bærekraft
– Da kommer bærekraftperspektivet inn, påpeker Leiros.
Og det beste for klimaet er å ta vare på bygningsmassene, fortsetter hun.
Derfor startet prosjektet Smart Arctic Building knyttet samarbeid med Universitetet i Tromsø, Enerconsult, Nordkraft og Smart City – for å modernisere og renovere eksisterende borettslag. Dette arbeidet fortsetter nå under BASE (Bolig – arktisk – smart – energi).
Dette kan likevel være enklere sagt enn gjort, da all oppussing må foregå mens folk fortsatt bor i bygget – ulikt en utleiebygning som kan tømmes før renovering.
– Det er beboerne som bestemmer ut ifra god rådgivning om hva som blir beste løsning.
Boligbyggelaget har allerede sett fremgang i bærekraftreisen, og begynt renovering av flere, eldre borettslag. Her har det blant annet foregått etterisolering, vindusskifte, utbedring av tak – samt optimaliser energibruk.
Tekst: Morten Risberg, [email protected]