Det er ikke høyden som gjør at bygget foran elvepromenaden i Drammen skiller seg ut, men materialet det er bygget av. Høyhuset på ti etasjer og 6801 kvadratmeter er nemlig bygget i kortreist, massivt tre og har allerede blitt lagt merke til i bransjen.
I det nytenkende, arealeffektive kontorbygget skal man kunne senke skuldrene, og de inspirerende lokalene skal tiltrekke seg leietagere. For i SporX er det ingen tilfeldigheter. Alt fra transport til byggeplass, interiør, kunst, personalrestaurant og egen sykkelheis preger den gjennomgående tanken som handler om gjenbruk, miljø og bærekraft. Bygget har heller ikke en eneste bilparkeringsplass, men over 100 parkeringsplasser til sykler. Vestaksen Eiendom, Betonmast og Dark Arkitekter har i jakten på å utvikle Nordens mest bærekraftige kontorbygg, sprengt grenser og jobbet med nye konstruksjonsmetoder.
– Bærekraftsaspektet og det lave klimaavtrykket kombinert med de romlige kvalitetene en får i et trebygg, håper vi vil være til inspirasjon for andre som driver med utvikling, sier Sebastian Gulliksen Stokkebokjær.
Kontorbygget oser av kvalitet, miljøtenkning og treverk. Bygget har som ambisjon å inspirere arbeidstakerne og gi et optimalt arbeidsmiljø. Forskning tilsier at å omgi seg med tre kan ha positiv effekt på menneskers helse, og kan gi redusert stress og økt konsentrasjon, noe som kan ha stor gevinst for en arbeidsgiver.
Les mer om Dark arkitekter her.
Nært samarbeid
SporX ønsker å tilby fremtidsrettede bedrifter, gründere og frilansere et fullservicebygg med gode fellesfasiliteter, fleksible løsninger og lyse arbeidsflater. Dark Arkitekter mener at det har vært avgjørende med tett samarbeid helt fra idéfasen.
– Å ha de beste rådgiverne med fra start, er avgjørende for et godt resultat når en driver med nybrottsarbeid. I et slikt prosjekt, hvor vi har måttet løse nye komplekse utfordringer knyttet til eksempelvis materialvalg, brannsikkerhet og akustikk, har vi måttet samarbeide tett med rådgiverne fra dag én, sier Stokkebokjær.
Daglig leder Kristian Gjestemoen fra Betonmast Buskerud-Vestfold AS, kan ikke være mer enig.
– Vi har et veldig godt forhold til Vestaksen Eiendom som er byggherre på prosjektet. Det er en profesjonell og fremtidsrettet byggherre og ønsket å ha med seg entreprenører tidlig i prosessen, og slik fikk vi være med på å skape gode løsninger helt fra skissestadiet.
Mange fordeler med trekonstruksjon
– Hva er fordelene med å bygge i tre?
– Det er et veldig lett materiale som er raskt å montere. Vekten på massivtre er en brøkdel av betong, og det er et presist materiale å jobbe med. Det er viktig å bruke god tid på prosjekteringen og legge ned nok ressurser i denne fasen. Da får man utnyttet massivtreets egenskaper fullt ut. I tillegg er det tradisjonsrikt, helt naturlig og gir lavere CO2-utslipp. Byggeplassen oppleves ren og støvfri, og det er stillere enn på andre byggeplasser. At vi har en fabrikk som produserer materialene et steinkast unna er jo heller ingen ulempe, og det historiske aspektet var et av hovedpunktene for Vestaksen, forteller Gjestemoen.
– Hva med ulempene?
– Tidligere var man redd for brann, men konklusjonen, etter nyere forskning, viser at det nesten er tryggere å bygge i tre, da tre brenner forutsigbart. Det er også bygget og testet en brannvegg i REI 120 i tre i Trondheim, noe som er første gang i dette landet.
Ambisjoner om BREEAM-NOR Outstanding-sertifisering
Signalbygget som skal sette Drammen på kartet har allerede vekket oppmerksomhet. Byggeplassen oppfattes som attraktiv, og for flere leietakere er det viktig å tenke gode løsninger innenfor både økonomisk og miljømessig karakter. Ambisjonen til Vestaksen Eiendom og det tverrfaglige teamet, er å oppnå den anerkjente sertifiseringen BREEAM-NOR Outstanding. BREEAM-NOR er i dag Norges mest brukte miljøsertifisering for nybygg og større rehabiliteringer, og prosjektet er allerede godt på vei til å klare denne sertifiseringen.
– Byggenæringen står for vanvittig stor utslipp av klimagasser, og vi er vårt ansvar bevisst. Det er gøy å levere et av Nordens mest bærekraftige bygg, avslutter Gjestemoen.
Av Cathrine Naglestad