Skip to main content
fremtidens matproduksjon

Bønder, beredskap og bærekraft: Norsk matproduksjon er fremtiden

I Norges Bondelag har vi lenge sagt det: Landbruk er beredskap. Nå ser stadig flere verdien og viktigheten av norsk matproduksjon og at det bor folk i hele landet – en anerkjennelse som også kom tydelig fram i regjeringens totalberedskapsmelding i januar. Et bærekraftig og robust landbruk ligger i vår natur. Vi bønder forvalter jorda … Continued
Sponset

Dødeligheten i oppdrettsnæringen: – Vi kan redusere fiskedødeligheten ved å ta i bruk kunstig intelligens

Et norsk teknologiselskap har utviklet et styringssystem basert på avansert AI-teknologi. Styringssystemet kan redusere dødeligheten blant oppdrettsfisk med opptil 50 prosent. Høy fiskedødelighet er et problem i norske oppdrettsanlegg. 2022 var rekordår med 58 millioner død oppdrettsfisk. Det er det høyeste tallet noen gang. 70 prosent av dødeligheten skjer som følge av stress under trengingsoperasjoner … Continued
Sponset

Snart 80 år i minusgrader

Svalinn var, i sin opprinnelse, en del av den viktige gjenoppbyggingen av fiskeriindustrien i Nord-Norge etter andre verdenskrig. Perioden var preget av et stort behov for å utvikle spesialiserte kjølte arealer som kunne oppbevare fersk fisk. Siden den gang har Svalinn vært dedikert til å møte behovene i matindustrien ved å levere skreddersydde løsninger for mathåndtering … Continued
Sponset

God forvaltning av jord er grunnleggende for fremtiden

Et av FNs bærekraftsmål handler om å redusere klimautslipp og stoppe klimaendringene. Landbruket har inngått en egen frivillig avtale med regjeringen om å redusere jordbrukets klimagassutslipp og øke karbonbindingen i jord frem til 2030. Ifølge Eurofins er det viktigste å se muligheten for bedre utnyttelse og effektiv produksjon og dokumentere alt det landbruket bidrar med … Continued
Fremtidens matproduksjon

Forskning og innovasjon for bærekraftig matproduksjon

Matproduksjonen må bli mer bærekraftig for å nå klima- og miljømålene. Vi må produsere nok trygg og sunn mat uten at klima, jord, hav og natur forringes. Forskning og innovasjon blir stadig viktigere for å nå de målene vi har satt oss om økt bærekraft, så også for matproduksjonen vår. Norsk mat forbindes av mange … Continued