Skip to main content
Stembiont® Vital er basert på den mer enn ti år lange forskningen til NMBU-professor Henning Sørum (t.h.), her sammen med Previwo-forsker Stanislav Iakhno (t.v.).
Sponset

Bioteknologi gir sunnere laks

Økende dødelighet skaper bekymring for norske og internasjonale fiskeoppdrettere, men et forebyggende verktøy basert på gode bakterier viser lovende resultater. Norsk lakseoppdrett har i senere tiår gjennomgått en enorm utvikling, og er utvilsomt av svært stor betydning for samfunnsøkonomien, og for å forsyne en voksende global befolkning med sunt animalsk protein. Det hører imidlertid med … Continued
Sponset

Laser gir laksen et bedre liv

Stingray Marine Solutions har siden 2014 benyttet laser- og maskinlæring for å fjerne lakselus i norsk oppdrettsnæring. Teknologiselskapet har snart 200 ansatte, og løsningene deres benyttes på oppdrettsanlegg langs hele kysten for over 70 millioner laks og ørret. Daglig leder i Stingray, John Arne Breivik, forteller at noen i starten var skeptiske, da de hørte … Continued
Sponset

Sørger for rent vann i verdens største landbaserte oppdrettsanlegg

Når islandske First Water, tidligere Landeldi, nå er i gang med å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for fullvoksen laks, er det teknologi fra Nordic Clean Pumps i Haugesund som gjør at vannet kan gjenbrukes uten å ofre vannkvalitet. Nordic Clean Pumps’ teknologi går i korthet ut på flytting av vann, og kontroll på vannet … Continued
Sponset

Nestlé fremmer en mer bærekraftig tilnærming til matproduksjon gjennom regenerativt landbruk

For mange er regenerativt landbruk fortsatt et ukjent begrep, men Nestlés kommunikasjonssjef, Celin Huseby, håper at mer bærekraftige dyrkingsmetoder vil bli regelen snarere enn unntaket om ti år. Som verdens største mat- og drikkevareselskap hviler det et stort ansvar på bærekraftig produksjon og å være i stand til å opprettholde forsyning av varer til forbrukere. … Continued
Sponset

Bærekraftig og fremtidsrettet matproduksjon i berghaller

«Utfordringer i dagen – løsninger i grunnen» – sjelden har vel mottoet til Norsk forening for fjellsprengningsteknikk (NFF) passet bedre! Vi snakker selvsagt om matproduksjon i berghaller. Verdens første underjordiske gård, 33 meter under London, dyrker salat og grønnsaker for byen. Gården hevder å bruke 70 prosent mindre vann enn en konvensjonell, overjordisk gård. I … Continued