Skip to main content
Home » Energieffektive bygg » Nye regler kan «straffe» norske boligeiere: Få bedre rente, høyere boligverdi og lavere strømregning
Sponset

De neste årene er det ikke bare strømregningen din som blir dyrere med en dårlig isolert bolig, advarer byggevarekjeden Montér. Nye og strengere krav til energieffektive boliger gjør at både boligrenten og boligverdien kan bli dramatisk forverret.

Samtidig som det kommer helt nye krav fra både EUs bygningsdirektiv (EPBD) og norske myndigheter om hvor energieffektive norske boliger skal være frem mot 2030, premierer allerede flere banker boliger som er godt isolerte og energieffektive med spesielt gode boliglånsrenter – såkalte grønne lån.

Alle boliger skal ifølge det nye EU-direktivet innen 2050 ha energimerke A. I dag har en norsk gjennomsnittsbolig energimerke E.

Forbrukerorganisasjon: De med dårlig isolerte hus vil bli «straffet» 

– Selv om alle detaljene om nøyaktig hvordan de nye reglene og bankenes praksis vil slå ut, ikke er helt på plass, er en ting helt sikkert: Frem mot 2030 vil hvor godt du har isolert huset merkes kraftig på lommeboken din. Det vil også kunne få store konsekvenser for boligverdien. De som ikke har et godt nok isolert, energieffektivt hus, vil også kunne straffes med dårligere boliglånsrente enn de som har det. Dette er det ene enkelte energisparingstiltaket som er viktigst for flest norske boliger, sier leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i forbrukerorganisasjonen Huseierne, Carsten Pihl.

Carsten Pihl

Leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i Huseierne

Spesialist: Teknisk standard viktigere enn noensinne

Ifølge ansvarlig for Montér Byggeservice, Christoffer Rukke, er det viktig å vurdere tiltak som bidrar til energieffektivisering hver gang du skal gjøre noe med boligen din, og gjøre tiltakene i riktig rekkefølge.

– Med de nye reglene vil det høyst sannsynlig bli langt mer økonomisk å etterisolere tak, vegger og bytte ut gamle vinduer. Når du gjør en utbedring på boligen, så tenk alltid energieffektivisering fra start. Skal du først bytte kledning, bør du etterisolere vegger samtidig. Skal du bytte vinduer, bør du gå for 3-lags vinduer. Fremover vil dette bli langt viktigere enn «bare» å spare penger på strøm. Som boligeier blir det nå svært viktig å lage seg en plan for å ta vare på og øke verdien på egen bolig, og få de beste lånevilkårene. Vi i Montér hjelper deg: Våre spesialister hjelper deg å lykkes med renoveringen og gir deg gode råd for hvordan din bolig kan bli mer energieffektiv.

Christoffer Rukke – Konseptansvarlig Montér Byggeservice. Foto: Montér

Få støtte til etterisolasjon og oppgradering av bolig

Høye strømpriser presser fram energisparende tiltak – som for eksempel å etterisolere en trekkfull bolig. Her ser vi nærmere på hvordan du kan oppgradere, og hva du kan søke om støtte til.

Beregn eget energibehov og se hvordan du kan spare

Montér Byggeservice er et kompetansesenter som er tilgjengelig i alle Montér byggevarehus, som du finner nærmere 150 av rundt om i hele Norge. Her hjelper dyktige rådgivere deg med ditt byggeprosjekt.

For å se hvordan din bolig ligger an – med tanke på muligheten for å få grønne lån med lavere rente og eget sparepotensial, anbefaler han alle å ta en sjekk på Energiportalen på monter.no. Her kan du kostnadsfritt legge inn adressen din, og enkelt få beregnet nåværende energiforbruk, hvor mye du kan spare på forskjellige tiltak, og se energimerket ditt – i dag og ved gjennomførte tiltak.

– Energimerket er allerede i dag et utgangspunkt for bankene når de gir grønne lån med bedre rente, og for hvordan boligen verdivurderes i markedet, sier Rukke.

Energiportalen er utviklet av Norges ledende selskap på simulering av energibruk, Simien.

Kan spare 13 500 kroner: Finn ut hva slags energimerke din bolig har

  • I gjennomsnitt har de drøyt 300 000 boligeierne som har undersøkt sin egen bolig i Energiportalen, og vurdert tiltak som ville spart dem for rundt 9000 kWh. Med en gjennomsnittlig energipris på 1,5 kr/ kWh ville dette utgjort en årlig besparelse på 13 500 kroner.
  • De tiltakene forbrukere gjør etter å ha brukt Energiportalen, løfter i snitt energimerket 1 til 2 karakterer.

– Hva du trenger å gjøre først med en bolig fra etter 2010 er veldig annerledes enn om boligen er fra 1980. Av 2,5 millioner boliger i Norge, er 50 prosent fra før 1970, sier Rukke.

Enova gir støtte til blant annet energirådgivning (inntil 5000 kroner), balansert ventilasjon (5000 kroner) og solcelleanlegg (32 500 kroner). Flere kommuner gir også støtte til energisparende tiltak.

Next article