Skip to main content
Home » Norsk innovasjon » Et studiested utenom det vanlige
Sponset

Da Juliano Hanna (21) studerte ved Lunds universitetet i Sverige visste han ikke at Svalbard eksisterte. Så fikk han høre om øygruppen og at det var mulig å studere der.

Studenten Juliano er lei seg for at utvekslingsperioden på universitetsstudiene på Svalbard (UNIS), snart er over. Men allerede før han reiser er planen klar. Han skal tilbake:

– Jeg må tilbake til Lund for å ta det siste semesteret slik at jeg får bachelorgraden min, forklarer han.

Juliano vokste opp i Libanon, men flyttet til Sverige som 18-åring, noe som falt naturlig siden faren hans er halvt svensk. I Lund studerte han fysisk geografi og økosystemvitenskap i tre år før han flyttet til Svalbard i juni.

Vil jobbe ute og inne

Juliano liker forskning, spesielt å være ute i felt. Når han blir ferdig med studiene ønsker han aller helst å jobbe med klimaendringene, både ved å ta i bruk droner og benytte fjernstyrte sensorer for å samle inn forskningsdata.

– Jeg bruker drone i dag, og ønsker å profesjonalisere den ferdigheten. Dessuten er jeg veldig glad i å være ute, så en jobb der jeg kan kombinere feltarbeid med lab- og kontorarbeid vil være det perfekte, forteller han.

Et samfunnsnyttig prosjekt

Sammen med tre andre studenter er han med i et spennende prosjekt der han både får være ute i felt og bearbeide data innendørs. Prosjektet handler om hvordan elveleiet i Longyearelven beveger seg. Å ha kunnskap om dette er viktig siden elven ikke går så langt fra bebyggelsen, og det er avgjørende at den ikke går seg vill og gjør skade på bygninger og veier. I dag brukes det gravemaskin i elveleiet hvert år for å holde elven under kontroll. Data om hvordan forandringene skjer og om hvor sedimentene kommer fra er derfor veldig viktig for å ta riktige beslutninger.

– Vi kartlegger hvordan elveleiet går dette året, og med modellene vi leverer kan de lokale myndighetene ved hjelp av nye data, som skal samles inn neste år, gjøre sammenligninger. Resultatene våre presenteres som 3D-modeller. Det gjør det enkelt å fastslå endringer, forklarer Juliano.

Juliano Hanna. Foto: Emil Söderberg

Felles interesse for Arktis

Blant studentene i Lund er det mange studenter med mange ulike interesser. På Svalbard derimot, opplever Juliano et mye tettere studentmiljø og at alle har én stor felles interesse, nemlig Arktis.

– Det er mye lettere å bli kjent med folk her også. I tillegg er jeg glad i natur og fjell, og det er det masse av her. Jeg er også fascinert av endringene i lyset og årstidene som skifter fra 24 timer sollys til polarnatt med totalt mørke i tre måneder, forteller han.

Det eneste han ikke liker er at mange studenter er på Svalbard for å ta kortere kurs. Da rekker han bare så vidt å bli kjent med dem før de reiser igjen, og det syns han kan være litt trist.

Et svært profesjonelt miljø

Juliano forteller også at han opplever UNIS som veldig profesjonelle. Med gjesteforelesere fra hele verden får ikke studentene bare kunnskap om Svalbard, men også førstehåndskunnskap om temaer som kanskje er fra Canada eller Sibir også.

– Dessuten har UNIS masse feltarbeid. Så hvis vi lærer om isbreer, kan vi reise ut og se på en. Det er ikke så mange andre læresteder i verden hvor du kan gjøre det samme, smiler han.

– De er også veldig flinke til å foreta evalueringer og spør oss ofte om hvordan vi opplever studiet. Målet er at de hele tiden vil forbedre seg, det er også bra. UNIS er rett og slett et godt sted å studere, derfor er planen å komme raskest mulig tilbake, avslutter Juliano.

Av Tom Backe

Next article