Kreativitet og nye ideer kommer ikke av seg selv. Sparebanken Vest samlet derfor en gjeng IT-utviklere i to dager for å finne opp nye tekniske løsninger til glede for bankkundene.
– Vær ambisiøs! Vi vil at du skal strekke deg litt lenger enn det som er mulig på to dager. Det er fascinerende hvor mye du kan få til på kort tid, sier Mikael Karlsson, og ser ut over langbordet i Jonsvollbygget i sjette etasje:
– Dere skal få så mye snacks, energidrikker og gluten som dere ønsker. Her skal ingen ha lavt blodsukker, understreker den tekniske lederen.
Atriet fylles med latter.
Rundt bordet sitter 25 spente IT-utviklere, UX-designerer og teknologer i Sparebanken Vest, som er samlet til hackathon. I løpet av to arbeidsdager skal de i fellesskap klekke ut nye ideer for banken.
Kanskje kommer de opp med tidenes mest geniale idé?
Gjør som Facebook
– Jeg synes det er veldig bra at Sparebanken Vest prioriterer dette. Det er viktig at vi bruker tid på å dele og teste ut ideene våre. Jeg har noen appløsninger som jeg har lyst til å videreutvikle, sier systemutvikler Jonas Folkvord Triki (24), som jobber med app-utvikling til daglig.
Hackathon er en effektiv og morsom idékonkurranse der mange ideer kokes ned til noen utvalgte oppgaver. Metoden tvinger frem nye produkter, tjenester og løsninger i en ellers travel arbeidsdag, og kobler kolleger fra ulike avdelinger.
Flere av Facebook sine mest kjente funksjoner har blitt til under hackathons.
– Liker-knappen, videoopplasting, tagging og tidslinjen er alle et resultat av en kreativ idédugnad. I løpet av disse dagene kan utviklerne hacke seg til løsninger, hoppe over vanlige prosesser for utvikling og prøve ut noe fort. De får full frihet, forteller Mikael.
Rom for utvikling og læring
«Frihet» er ordet som går oftest igjen når IT-utviklerne forteller hva de liker best med å jobbe i Sparebanken Vest. Her får de full tillit.
– Vi får overraskende mye frihet. Det er kort vei fra idé til utvikling. En dag i måneden er dedikert til personlig læring. Det synes jeg er fint, sier Sander Høyvik (26), som har jobbet som systemutvikler i banken i 1,5 år.
Han har tatt master i programutvikling på UIB, og har alltid vært glad i å utvikle.
– Helt siden ungdomsskolen har jeg syslet med hobby-programmering på kveldstid. Jeg lærer mye på jobb som jeg kan bruke til utvikling hjemme og omvendt. Det er mange ulike måter å løse en oppgave på og det er det som er gøy, forteller Sander.
Vil du vite hvordan det er å jobbe i Sparebanken Vest? Les mer her!
Voksende inhouse IT-miljø
I Jonsvollsgate 2 jobber det 150 personer med IT-utvikling. 90 av disse jobber i Sparebanken Vest, mens Frende Forsikring huser resten. I løpet av de seks årene Mikael Karlsson har jobbet i Sparebanken Vest, har han merket en stor endring.
– Siden 2016 har banken virkelig satset på å utvikle et stort inhouse-miljø. Antall utviklere har tre-fire doblet seg siden jeg begynte. Denne satsningen har vært en av suksessfaktorene til banken, forteller Mikael.
At Sparebanken Vest valgte å bygge opp et inhouse IT-miljø med utviklere og teknologer, handler om én ting, ifølge Siren Sundland, konserndirektør for Strategi og Digital Distribusjon:
– Et av våre viktigste konkurransefortrinn er at vi utvikler gode, digitale løsninger tett på kundenes hverdag. Norges beste mobilbank er et resultat av systematisk testing og læring, med utviklere som blir motivert av å ha stor påvirkningskraft på løsningen. Dyktige folk tiltrekker seg andre, dyktige folk, og jeg ser hvordan sterke team har skapt en veldig sterk læringskultur som preger hele utviklingsmiljøet. Derfor er det er mange som ønsker seg inn på laget vårt.
Kampen om flinke IT-hoder er stor. Så hvorfor velger så mange utviklere og UX-designere Sparebanken Vest? Den utpregete kundeorienteringen er viktig, tror Mikael Karlsson.
– En måte som jeg tror vi skiller oss ut fra andre er hvordan vi bruker innsikt til å lage det kundene virkelig trenger, og ikke det vi tror at kundene trenger. Vi tar i bruk smidige prinsipper og utvikling for å gjøre livet bedre for kundene våre, sier han.
Dette resulterte hackathon i
Om det ble oppfunnet noe revolusjonerende i løpet av hackathon-samlingen, vil tiden vise. Fem grupper presenterte resultatene sine, som blant annet bestod i å lage «dark mode» for mobilbanken og en bærekraftsscore for bedriftskunder.
– For oss er det aller viktigste med hackathon at vi jobber sammen på tvers av de uike teamene – måten vi jobber og samhandler på og det sosiale aspektet. Nå skal vi pitche ideene videre til produkteierne i banken også håper vi at vi får anledningen til å realisere noen av dem, sier Mikael.
Mikael håper at hackathon vil bli en årlig hendelse i Sparebanken Vest fremover. Det gjør også systemutvikler Jonas Folkvord Triki.
– Jeg føler at jeg er en del av et team. Meningene mine blir hørt selv om jeg er nyutdannet og ikke har superlang erfaring. I banken har jeg mange jeg kan sparre med. Jeg er aldri alene, forteller Jonas.
Vil du ta del i et faglig sterkt utviklingsmiljø midt i Bergen sentrum?
Sjekk ut ledige stillinger her!
Av: Silje Ulveseth. Apriil.