Skip to main content
Home » Fremtidens arbeidsplass » Maskiningeniør er også et kvinneyrke
Sponset

Som 15-åring hadde Kristina Letnes ikke forestilt seg at hun skulle være vedlikeholdssjef på et smelteverk i en alder av 29, men det hun visste var at hun ikke hadde lyst å gå vanlig allmennfag.

Letnes valgte annerledes, og det er hun veldig glad for i dag.

– Jeg valgte TAF – teknisk allmennfag, det som i dag heter YSK (yrkes- og studiekompetanse), og da fikk jeg både svennebrev og studiekompetanse etter videregående skole. Jeg syntes det var gøy å jobbe praktisk, så etter videregående gjorde jeg litt av det, før jeg endte opp på maskiningeniørstudiet på NTNU. Det føltes mest nærliggende for meg å gå videre på etter svennebrevet, og det var der jeg hadde mest lyst å gå, forklarer Letnes.

Vedlikeholdssjef

I dag er Letnes vedlikeholdssjef ved Eramet Norway Sauda, som er et av Europas største mangansmelteverk. Her rapporterer avdelingene mekanisk og elektro til henne, og hun har lederansvar for 39 personer.

– Arbeidshverdagen er veldig hektisk, og det er en miks av ingeniør- og lederoppgaver. På en vanlig dag blir det fort et par møter, oppfølging av vedlikeholdsoppgaver, planlegging av kommende jobber, oppfølging av tall relatert til vedlikehold mot ovnsdrift, og være ute og prate med folk, sier Letnes.

Fokus på ferdigheter og kvalifikasjoner

Smelteverket, som lokalt kalles «fabrikken», har i dag 147 fast ansatte, men nær 200 personer jobber til daglig på verket. I likhet med industrien generelt, er det få kvinnelige arbeidstakere.

– Dette er en mannsdominert arbeidsplass, helt klart, men det er ikke noe jeg tenker over eller opplever noe videre utover det faktum at det er mer menn. Jeg opplever at vi er likestilt på Eramet, sier Letnes.

Letnes er klar på hva hun mener om likestilling: Det er ingen grunn til at kvinner ikke kan inneha stillinger som tradisjonelt har vært mannsdominerte.

– Maskiningeniør er også kvinneyrke! Jeg velger å tro at bedrifter ansetter de beste kandidatene, og at ingen blir ansatt foran en annen på grunn av kjønn. Det er ingen som vil ansettes på grunn av kjønn, men på grunn av ferdigheter og kvalifikasjoner, sier hun.

Kristina Letnes
Kristina Letnes er klar på hva hun mener om likestilling: Det er ingen grunn til at kvinner ikke kan inneha stillinger som tradisjonelt har vært mannsdominerte. Foto: Eramet

En god arbeidsplass

Med sin utdanning som maskiningeniør, ble Letnes ansatt som vedlikeholdsingeniør på smelteverket for tre år siden. Hennes arbeid og innsats ble raskt langt merket til, og hun ble tilbudt stillingen som vedlikeholdssjef.

Eramet Norway er flinke på utvikling av ansatte, og støtter opp om ambisjoner og ønske om utvikling. Noe av det som er spennende og kjekt med å jobbe i et stort konsern som Eramet, er at man har mange muligheter til videreutvikling om man ønsker det. Både på tvers av fagområder, og innenfor sitt eget fagfelt. For meg er det at jeg kan utvikle meg og «gå fremover» en avgjørende faktor for å trives i jobben, og noe jeg setter veldig pris på med Eramet, avslutter Letnes.

Tekst Eramet

Next article