Ved Fagskolen i Hordaland startet de opp et nytt studie i lokal matkultur i høst. De første studentene er snart ferdige med det første året og forteller om en lærerik, artig og nyttig utdannelse.
Anne Lill Stene (33) er en av studentene som valgte å begynne på det treårige studiet:
– Jeg er født og oppvokst på et gårdsbruk på Sunnmøre, i tillegg har jeg jobbet i ulike jobber som faglært kokk siden jeg flyttet til Bergen da jeg var 18 år gammel. Jeg har også tatt et mesterbrev ved fagskolen tidligere. Derfor har jeg et langt og nært forhold til mat og jeg er spesielt opptatt av lokal, kortreist mat, og norske mattradisjoner. Da studiet dukket opp på Facebook fattet jeg umiddelbar interesse og søkte, forteller hun.
Studiet om lokal matkultur er et treårig deltidsstudie hvor deler av undervisningen er nettbasert, i tillegg til at studentene har ukeslange samlinger på studiestedet i Ulvik seks ganger i året.
– Å ta dette ved siden av full jobb krever ganske mye innsats, men jeg er motivert for å lære nye ting, og syns at dette er spennende. Det er det som driver meg, derfor angrer jeg ikke, snarere tvert imot, sier hun.
Anne Lill Stene
Studerer lokal matkultur på Fagskolen i Hordaland og driver Stene Matglede
Kunnskap om råvarer er viktig
– Dette studiet har vi arbeidet lenge for å realisere. Vi ser et stort behov for kompetanse omkring produkter, råvarer, produksjon og foredling. Kunnskap om hvordan råvarer blir produsert og foredlet i Norge og Norden, og kjennskap til matproduksjon i andre land er viktig for å kunne ta gode og bærekraftige valg, sier sier Andrid Solaas Innset, som er fagleder for studiested Hjeltnes.
Studiet tar for seg hele spekteret av produkter fra planter, fisk og kjøtt, til korn, egg og meieriprodukter.
– Vi reiser ut til produsentene for å se og lære hvordan dette skjer i praksis og en del av planteproduksjonen skjer på Hjeltnes. I tillegg legger vi vekt på at studentene skal lære mer om smak, mathistorie, kommunikasjon og kvalitet. Det er med andre ord en stor matutdanning vi tilbyr, og som skal gi studentene en helhetlig forståelse for gastronomien, sier Innset.
Studiestedet i Ulvik har gode lokaler både ute og inne. Blant annet har de et nytt kjøkken der studentene både kan få demonstrasjoner, men også delta i selve produksjonen. Mot slutten av studiet skal studentene også ha et hovedprosjekt med fordypning innen noe de ønsker å lære mer om. I tillegg blir det også undervist i entreprenørskap og ledelse, økonomi og markedsføring.
Studiet innfrir
Anne Lill forteller at siden hun er bondedatter, så kjenner hun også den verdien som mat har utover prislappen som vi finner på matvarene i butikken.
– Jeg forsto at vi kom til å få masse kunnskap om bærekraftig landbruk, få de basiskunnskapene som trengs for å foreta de riktige valgene når det kommer til innkjøp, men også at vi opparbeider oss holdninger både til norsk bærekraftig landbruk og lokale mattradisjoner. Studiet innfrir, og med dette studiet som ballast har jeg også fått mer tyngde bak mange av de meningene jeg allerede hadde, og det kommer godt med siden jeg driver mitt eget cateringselskap. Det er også så praktisk rettet at vi lærer god gammeldags matauk, for eksempel hvilke ville vekster og sopper som vi kan bruke, eller hvordan vi baker lefser, smiler hun.
– Så vidt jeg vet finnes det ikke noen tilsvarende utdannelse som dette i Norge. Det finnes tilbud i Italia og Frankrike, men det koster mye penger og er dessuten ikke like matnyttig for oss som bor i Norge og vil bevare og videreutvikle den norske matkulturen.
Dedikerte studenter
De ukene som Anne Lill skal til Fagskolen i Hardanger og reise til Ulvik, starter dagen tidlig.
– Da samkjører vi fra Bergen til Ulvik. Jeg hentes allerede klokken halv syv for å rekke første time. Så bor vi på internatet hele uka. Det hele oppleves som en slags kombinasjon av ferie og studier, men jeg merker at vi bruker hodet så mye i løpet av dagen at når klokka er ti på kvelden er det bare å gå å legge seg. Vi har blitt en veldig bra gjeng med dedikerte studenter som driver matnerding på høyt nivå. Dette er gøy, og de som vurderer en videre utdannelse innen matfaget bør absolutt vurdere dette lokalmatstudiet, det tror jeg ikke de vil angre på, avslutter Anne Lill.
Av: Tom Backe, [email protected]