I en tid hvor bærekraft og fornybare energikilder er viktigere enn noensinne, tar Vardar stadig flere skritt fremover mot en grønnere fremtid.
Gjennom en bevisst strategi for økt andel av bærekraftig og fornybar kraftproduksjon, satser energiselskapet nå på solkraft på næringsbygg. Tre nye og store anlegg på Kongsberg produserer kraft rett til forbruker og samfunnet rundt. Prosjektene er levert av Sunease, som er Vardar sin samarbeidspartner for solkraft på tak.
Solkraftanlegg på Kongsberghallen
Kongsberg er en av Norges mest solrike kommuner, og har mange næringsbygg med takflater som er gunstige for solcelleanlegg som vil bidra til å redusere klimagassutslippene, samt kutte energikostnader. Et av de mest imponerende prosjektene er solkraftanlegget på Kongsberghallen, som er det største solcelleanlegget på skråtak i Norge.
Kongsberghallen eies av Stiftelsen Kongsberghallen og er idrettens storstue i Kongsberg. Stiftelsen vil få leieinntekter fra taket, samtidig som de kan bruke lokalprodusert solkraft til å dekke 20-30 prosent av hallens årsforbruk av kraft. Akkurat nå produserer det is på isbanen, med 100 prosent solkraft.
Om Vardar
Vardar produserer fornybar energi fra vann, vind, bio og sol, og er en langsiktig industriell investor i framtidens bærekraftige energiløsninger. Vår ambisjon er å skape verdier gjennom langsiktige investeringer knyttet til fornybar energi. Navnet vårt kommer fra ordet «varde» og representerer noe som er varig, trygt og sikkert.
To anlegg i Bingeplassveien, Kongsberg
I tillegg til Kongsberghallen, har Sunease utviklet solcelleanlegg på to andre næringsbygg på Kongsberg, Bingeplassveien 1 og 2. Bingeplassveien 1 er lokaler hvor Byggmakker holder til og eies av Fram Eiendom. Solcelleanlegget vil dekke 30-40 prosent av byggets energiforbruk, og gi ekstra leieinntekter til bygget. Anlegget ble ferdigstilt i august.
Det andre prosjektet er Kongsberg Næringssenter, hvor gårdeier er Dali Holding og PK Hus, med en rekke ulike bedrifter som nå mottar utslippsfri solkraft.
God prosjektgjennomføring og drift
For å sikre en god gjennomføring og drift av prosjektene, utvikles det et tett samarbeid mellom alle parter. Fra leverandører av solcelleanlegg og elektro, til myndigheter og eiere/brukere av bygg. For Vardar har samarbeidet med og leveransen fra Sunease vært veldig viktig. Sunease har stått for utviklingen av prosjektene – fra avtalehåndtering, søknadsprosesser, koordinering av utbygging, til igangsetting av drift. Ikke minst leverer Sunease driftstjenester som gir sømløs avregning og fakturering for alle involverte i solkraftproduksjonen.
Sunease har stått for utviklingen av prosjektene – fra avtalehåndtering, søknadsprosesser, koordinering av utbygging, til igangsetting av drift.
Langsiktige og lønnsomme investeringer
Bent Kvannli, prosjektutvikler sol i Vardar, oppsummerer: Anleggene vil tilføre betydelig lokalprodusert kraft, og det som ikke benyttes i bygget, leveres ut på det ordinære kraftnettet. Solcelleanlegg på næringsbyggtak anses som en rask, effektiv og naturvennlig utbygging av mer fornybar kraft, som fremtidssamfunnet er avhengig av. Anlegg som gir et vesentlig kraftbidrag fra tidlig vår til sen høst. Vi tenker det er et stort uutnyttet potensial i takflater på næringsbygg. Det er gjerne store takflater og et betydelig kraftforbruk i bygget. Det er en nyttig egenverdi å produsere kraften der den brukes. Da unngås unødvendig tap i nettet og det totale kraftforbruket i et område blir redusert.
Vardar ser at gode prosjekter gir akseptabel risiko og lønnsomhet. Solkraft på næringsbygg utvider Vardars portefølje av fornybare energiproduksjon og styrker Vardars fremtidige utbytteevne i et langsiktig perspektiv.
VARDAR
Vi investerer i fornybar energi og bidrar til det grønne skiftet