Det globale hydrogenkappløpet er i gang. Skal Norge holde tritt, er tett samarbeid med EU og full tilgang til det indre markedet gjennom EØS viktigere enn noensinne.
Det siste året har flere hydrogenprosjekter i Norge og Europa blitt satt på pause eller forsinket. Samtidig har globale hydrogeninvesteringer økt fra 10 til 75 milliarder USD de siste fire årene, de fleste i Asia og Nord-Amerika. EUs tidligere sentralbanksjef Mario Draghi har kalt Europas manglende konkurransekraft en eksistensiell krise og utropt hydrogen til en av løsningene.

Ingebjørg Telnes Wilhelmsen
Generalsekretær i Norsk Hydrogenforum
EUs Clean Industrial Deal
Selv i et krevende marked er det mulig å utvikle verdikjeder for hydrogen. Det siste året har viktige milepæler blitt nådd i Norge. Flere produksjonsanlegg har kommet i drift, investeringsbeslutninger er tatt og hydrogen er tatt i bruk i nye sektorer. Ifølge Westwood Energy vil det i løpet av 2025 investeres i flere storskala-prosjekter på opp mot 500 MW i Europa. Det er et åpent spørsmål om president Donald Trumps forsøk på å svekke Inflation Reduction Act vil flytte investeringer tilbake fra USA til Europa.
Det er store forventninger til EUs Clean Industrial Deal. Satsingen skal sikre Europas konkurransekraft ved å redusere energipriser, øke tempoet i offentlige godkjenninger, forenkle regelverk og mobilisere privat kapital. Dette er viktig også for den norske hydrogensatsingen.
Hydrogennæringen trenger forutsigbarhet
Vi står overfor økt proteksjonisme og geopolitisk konkurranse. Det siste året har handelsbarrierer blitt tredoblet ifølge EUs kommisjonspresident Ursula von der Leyen. Samtidig øker det globale kappløpet om fremtidens klimateknologier. Kinas omfattende subsidier har gitt landet store markedsandeler innen hydrogenteknologi. EU svarer med «motstandskriterier» i støtteordninger og offentlige innkjøp som skal sikre europeisk teknologi i forsyningskjedene ved å begrense bruk av kinesiske komponenter.
68 prosent av norsk eksport går til EU, den norske hydrogennæringens viktigste marked, men Norge er ikke med i EUs tollunion. For industrien er det avgjørende å kunne konkurrere på like vilkår i det europeiske markedet. Det er usikkert om norske teknologileverandører vil bli omfattet eller ekskludert ved en eskalering av handelskrigen. Da er det viktig at EUs hydrogenregelverk blir en del av norsk rett gjennom EØS-avtalen. Hydrogennæringen trenger forutsigbarhet. Etterslepet på implementering av EUs rettsakter må reduseres, og det fort.
Norsk Hydrogenforum (NHF) er den nasjonale bransjeforeningen for hydrogen og hydrogenbaserte derivater som ammoniakk.
Av Ingebjørg Telnes Wilhelmsen, generalsekretær i Norsk Hydrogenforum.