Energikommisjonen sier at energieffektivisering av bygningsmassen er det mest effektive tiltaket for å redusere behovet for ny kraftproduksjon og oppgradering av nettet. Samtidig sparer vi naturen for inngrep og kutter i klimagassutslippene.

Wenche Dahl
Seniorrådgiver drift i Grønn Byggallianse
Våre medlemmer har i over 20 år arbeidet for tiltak for en mer energieffektiv bygningsmasse. Særlig disse tre vil ha betydelig effekt:
- Still energikrav ved rehabilitering
- Tenk nytt om støtteordninger
- Offentlig sektor bør stille tydelige energikrav
- Vi mener det er på tide at byggteknisk forskrift (TEK) inntar energikrav tilpasset rehabilitering, som supplement til energikrav for nybygg. Over 60 prosent av bygningsarealet i Norge er bygget med tekniske krav fra før 1969 og er modne for rehabilitering. Effektive tiltak inkluderer forbedring av tak og fasader, samt utskifting av vinduer, dører og tekniske systemer. Det er store energibesparelser i å ta i bruk eller oppgradere tekniske systemer som gir smartere energibruk, men dagens regelverk tillater ikke at byggeier kan innfri energikrav med tekniske installasjoner.
- Med nytt mandat for Enova er støtteordninger for energieffektivisering igjen på plass, inkludert for moden teknologi, noe vi og næringen har bedt om lenge. Det er bra. Selv om flere studier kan vise til lønnsomhet i energieffektiviseringstiltak, mangler imidlertid mange gårdeiere likviditet til å gjøre investeringer. Tilskudd fra Enova er ikke tilstrekkelig, og vi trenger derfor gunstige låneordninger for å utløse investeringene.
Kompetanse er nøkkelen til god drift av bygg. Kompetente driftspersoner kan lettere se nye energieffektive løsninger. Byggeiere bør investere i kompetanseheving, og tilskuddsordninger bør også inkludere støtte til kompetansehevende tiltak.
Ved å gjøre skatter og avgifter i eiendomssektoren grønne vil byggeiere og eiendomsutviklere investere i energieffektive løsninger. Data fra bygg som er miljøsertifisert med BREEAM-NOR viser at disse byggene er mer energieffektive enn tilsvarende bygg uten slik sertifisering. I tillegg vil miljøsertifiserte bygg bidra til at samfunnet kan oppnå flere miljømål. Vi mener derfor at miljøsertifiserte bygg bør fritas eller få betydelig lavere eiendomsskatt, kommunale gebyrer og gis forrang i kommunenes saksbehandling. - Offentlige leietakere bør stille energikrav når de leier lokaler. Nybygg bør som minimum ha energikarakter A. For eksisterende bygg bør ikke kravet være så strengt at eksisterende bygg rives. I veiledere har vi vist at de fleste eksisterende bygg kan oppnå energikarakter C.
Med disse tiltakene kan vi frigjøre energi fra bygg som kan bidra til det grønne skiftet. Energieffektivisering lønner seg fortsatt, og er nødvendig for å oppnå klima- og naturmålene våre.
Grønn Byggallianse er en non-profit medlemsorganisasjon der virksomheter fra hele bygg-, anlegg- og eiendomsektoren kan være medlem.
Tekst: Wenche Dahl