Norge har lagret CO₂ på sokkelen siden 1996, og vi har ambisjoner om at Norge skal lede an i utviklingen av CCS. Geologiske formasjoner utenfor kysten vår har kapasitet til å lagre 400 gigatonn CO₂ – tilsvarende Europas totale CO₂-utslipp de neste 25 årene.
Men kunnskap om injeksjonskapasitet for slike størrelser forblir en flaskehals.
Derfor samarbeider NORCE Research i Stavanger med ledende energi-, teknologi- og engineeringselskaper om etablering av en test- og verifikasjonsarena for optimal, kunnskapsbasert CO₂-injeksjon på Ullandhaug i Stavanger.
– Skal vi lykkes med å lagre store mengder CO₂, må vi ha bedre forståelse av hvordan gassen oppfører seg på vei ned i undergrunnen, sier avdelingsleder for forskningsinfrastruktur og regionsansvarlig for NORCE i Stavanger, Oddvar Skjæveland.

Oddvar Skjæveland
Regionsansvarlig for NORCE i Stavanger
Et annet essensielt element er utvikling og test av nye operasjonelle prosedyrer, opplæring av operatører.
Bakgrunnen for TherMoCool
Sleipner og Snøhvit har gitt oss erfaring med CO₂-lagring gjennom 20 år, men i mindre skala.
Når aktørene har planer om 30–50 millioner tonn CO₂ årlig hver innen 2035, kreves det en helt ny tilnærming til injeksjon for lagring.
Det er fremdeles usikkerhet rundt hvordan megatonn med CO₂ kommer til å oppføre seg på vei ned til formasjonen. Faktorer som urenhetsgrad, strømningshastighet, trykk- og temperaturforhold spiller en avgjørende rolle for en trygg injeksjon, og dette påvirker igjen hvordan CO₂ går inn i lagringsformasjonene.
Ullandhaug rigget for fremtidens industrieventyr
– Vi bruker i dag teoretiske modeller for å forutsi hvordan CO₂ oppfører seg på vei ned til lagringsplassen.
– For å utvikle sikre og effektive løsninger trenger vi mer praktisk erfaring, sier Skjæveland.
Bare gjennom testing i realistiske omgivelser kan vi finne optimale injeksjonsstrategier, minimere risiko og utvikle pålitelige lagringsløsninger.
NORCEs testanlegg på Ullandhaug har testet boreutstyr for olje- og gassindustrien i 40 år. Nå skal senteret også brukes til å støtte CO₂- injeksjon. Dette gir en unik mulighet til å bygge videre på eksisterende kompetanse og tilpasse den mot nye behov.
– Ikke minst må vi videreutvikle og forbedre teknologier for å sikre at CCS blir lønnsomt, sier prosjektansvarlig.
Dagens CO₂-lagringsløsninger har begrensninger fordi CO₂-en kommer med ulike forurensninger fra fangstlokasjon, og leverandøren må foreta kostbar rensing av gassen før den kan sendes for lagring.
– Dette er fordyrende for prosessen og begrenser kapasitet og gjennomløpshastighet betydelig. For at flere såkalte «hard-to-abate»-sektorer skal ha råd til å lagre CO₂, må vi kunne håndtere en større variasjon i forurensningen av gassen.
Testarena for fremtidens lagringsteknologi
TherMoCool-prosjektet er i startfasen, men planlegges som verdens største fullskala injeksjonsanlegg og testarena hvor forskere og industriaktører fra hele verden kan utvikle og verifisere teknologi, injeksjonsmetoder og hastighet for lagring.
– Vi skal teste, lære og sikre at CCS blir en suksess.
Med kunnskapsbaserte og sikre injeksjonsløsninger, kan CCS posisjonere Norge i front og lagre gassen for all fremtid.

Karianne Skjæveland
Kommunikasjonsleder i Energy Transition Norway
Av Karianne Skjæveland