Skip to main content
Home » Fremtidens industri » Gruveselskap satser for å møte grønn omstilling
Sponset

I løpet av de siste årene har verden sett en rask utvikling mot grønnere løsninger innenfor de fleste industrier, ikke minst i stålsektoren. Med en stadig økende bevissthet om miljøpåvirkningen fra tradisjonell stålproduksjon, har det oppstått et behov for mer bærekraftige produksjonsmetoder. Grangex- Sydvaranger er ett selskap som har tatt betydelige steg i retning av å bidra til denne omstillingen.

Grangex, et svensk gruveutviklingsselskap, har posisjonert seg som en ledende aktør innen bærekraftig gruveindustri. Med et sterkt fokus på å minimere miljøavtrykket i hele produksjonskjeden, er deres visjon å levere jernmalmprodukter av høy kvalitet som vil kunne brukes i omleggingen til en grønnere stålproduksjon.

6. mai i år kunngjorde Grangex oppkjøpet av Sydvaranger som er en av Norges eldste jernmalmgruver, med beliggenhet i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Sydvaranger har hatt en betydelig rolle i Norges industrihistorie, og Grangex arbeider nå med å starte opp produksjonen i gruven igjen.

Grangex’ oppkjøp av Sydvaranger: En nøkkel til fremtidens miljøvennlige stål

Oppkjøpet av Sydvaranger var et strategisk grep som gir Grangex tilgang til en av de mest verdifulle jernmalmressursene i Nord-Europa. Gjennom kombinasjonen av Grangex’ teknologiske innovasjoner og Sydvarangers rike malmforekomster har selskapet et unikt utgangspunkt enn mange andre gruver til å produsere ett jernmalmsprodukt som kan levere til et marked som etterstreber ett betydelig lavere karbonavtrykk.

– Dette oppkjøpet var ikke bare en økonomisk investering, men en del av en større visjon om å levere et jernmalmsprodukt som vil bli avgjørende for den globale overgangen til grønn stålproduksjon, sier VD og CEO i Grangex Christer Lundquist.

Christer Lundquist

CEO i Grangex

Tradisjonell stålproduksjon krever enorme mengder energi og er avhengig av kull for å produsere høye nok temperaturer til å smelte jernmalm. Dette er en prosess som slipper ut betydelige mengder CO2. Ved å erstatte kull med grønn hydrogen, som genereres fra fornybare energikilder som vannkraft, vindkraft eller solenergi, skapes det en prosess der jernmalmen omdannes til stål med langt lavere CO2-utslipp. For å få dette til er en avhengig av et langt reinere jernmalmsprodukt og dette reine jernmalmsproduktet kan Grangex levere gjennoms sine gruver Sydvaranger og Danemora, uttaler VD og CEO Christer Lindquist.

Sydvaranger også viktig lokalt og nasjonalt.  

Sydvaranger spiller en avgjørende rolle som motor i lokaløkonomien i en region som sliter med næringsnedgang, blant annet på grunn av sanksjonene som har fulgt den geopolitiske situasjonen. Med utsikter til å bli en av regionens største arbeidsplasser med 450 helårige direkte arbeidsplasser og ett stort antall arbeidsplasser hos underleverandører, vil dette påvirke lokalt og regionalt næringsliv positivt og øke bosetningen i regionen. Sydvaranger vil bli en spennende høyteknologisk arbeidsplass som vil behøve mye ny kunnskap og kompetanse for å løse sitt oppdrag. En lokal bedrift, men i et internasjonalt marked.

Eksport av jernmalm fra Sydvaranger til det internasjonale markeder vil også posisjonere Norge som en konkurransedyktig leverandør i ett marked som globalt etterspør mer bærekraftige løsninger. Med strategisk plassering ved Barentshavet er det kort vei til markedet i Europa. Grangex sin gjenoppstart av Sydvaranger vil være ett viktig bidrag til å øke eksportinntekter fra landbasert industri i størrelsesorden 3 – 5 mrd kroner pr år.

Visjonen er klar: Å være ledende innen levering av produkter til den grønne stålindustrien, samtidig bidra til å forme en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner. Ved å satse på innovasjon, bærekraft og samarbeid, er Grangex med Sydvaranger på god vei til å realisere denne ambisiøse visjonen – og det på et kritisk tidspunkt for både regionen, industrien og planeten.

Sydvaranger er et gruveselskap som holder til i Sør-Varanger Kommune i Finnmark. De er nå del av Granex Group.
Les mer på sydvaranger.com

Next article