Skip to main content
Home » Fremtidens industri » Industrien kan halvere utslippene – hvis politikerne vil
Fremtidens industri

Industrien kan halvere utslippene – hvis politikerne vil

ZERO har foreslått en grønn industripakke som både gir støtte til utslippskutt, men også forbyr bruk av fossil fyring i 2030. Foto: Getty Images

Klimaprosjektene står i kø i industrien. Skal vi se de store utslippskuttene, må de politiske virkemidlene på plass.

Industrien kan realisere store utslippskutt og bygge nye grønne næringer. Da må fossil gass og kull erstattes av hydrogen og biokarbon, og CO2 fanges og lagres. Det vil bli dyrere enn å fortsette som i dag, og beslutningene om å investere lar vente på seg.

I høst står Northern Lights klar til å ta imot CO2 på Øygarden, og til våren vil Heidelberg Materials starte CO2-fangst fra sementfabrikken i Brevik. Dette blir verdens første fullskala verdikjede for CO2-håndtering, og er et resultat av Solberg-regjeringens støtte gjennom Langskip.

Den neste bølgen av grønne industriprosjekter er fortsatt på planleggingsstadiet, og karbonfangst- og hydrogenprosjektene hos Celsio og Yara blir utsatt. Årsaken er høye kostnader og usikre rammebetingelser.

Anne Marit Post-Melbye

Fagsjef i Miljøstiftelsen ZERO

Kan halvere utslippene til 2030

I fjor ble norske utslipp redusert med nesten fem prosent på ett år. Grunnen er klimapolitikken Norge har ført i mange år. Flere elbiler på veiene og innblanding av bærekraftig biodrivstoff har ført til mindre bruk av fossilt drivstoff i transporten. Men noe av utslippskuttene kom også fordi det var dårlige tider og lavere industriproduksjon.

Industrien på land kan halvere utslippene til 2030, og fortsette å produsere varer som aluminium, silisium, mangan og gjødsel. I tillegg kan industrien bidra til å fjerne CO2 fra atmosfæren ved fangst og lagring av bio-CO2. Da må risikoen for store investeringer deles mellom staten og næringslivet. En effektiv løsning er å kombinere subsidier med reguleringer.

Grønn industripakke

ZERO har foreslått en grønn industripakke som både gir støtte til utslippskutt, men også forbyr bruk av fossil fyring i 2030 og krever at de største industriaktørene bruker en del av CO2-kompensasjon til å kutte utslipp og energieffektivisere.

Både regjeringen og industrien har satt seg høye klimamål. Nå er det opp til regjeringen å ta det første skrittet som gjør industrien i stand til å gjøre store klimainvesteringer og realisere store klimakutt.

Av Anne Marit Post-Melbye, fagsjef i Miljøstiftelsen ZERO

Next article