Norge er første land i verden med et mottaksanlegg for å lagre CO2 permanent under havbunnen, og Energiparken i Øygarden er stedet hvor dette skjer. Her ønsker CCB Energy velkommen industrier som ønsker å fange eller nytte CO2, eller som på andre måter kan bidra i sirkulære verdikjeder.
I Energiparken jobber CCB Energy med å tilrettelegge for en grønn og bærekraftig næringspark hvor synergier oppstår og samspilles mellom ulike industrier.
I en tid hvor vi begynner å forstå viktigheten av effektiv ressursutnyttelse og gjenbruk, blir det stadig mer nødvendig å oppnå samhandling på tvers av industrier, og i Energiparken er dette et viktig mål. Her skapes helhetlige, sirkulære verdikjeder hvor ulike grønne industrier både kan bidra og oppnå fordeler. Gjennom deling av ressurser kan opplevd risiko med å ta endelig beslutning om etablering reduseres, da det skapes trygge rammer og økt mulighet for felles måloppnåelse.
Kortreiste løsninger og ressurstilgang
Ronny Haufe, som er administrativ direktør i CCB Energy, beskriver gladelig hvilke fordeler Energiparken kan tilby:
– Vår næringspark er unik for kortreiste løsninger og ressurstilgang. Her finnes direkte tilgang til blant annet naturgass, LNG, vann og hydrogen. Som eneste industripark i verden med et etablert anlegg for å deponere CO2 for evig lagring under havbunnen, vil det naturligvis også være det beste stedet å etablere industrier med karbonfangst. Det er i tillegg en svært praktisk lokasjon for næringer som benytter seg av CO2 som råstoff i sin industri. Eksempler på dette kan være næringsmiddel-, metall eller betongindustrien. Karbon kan også nyttes til produksjon av proteiner eller tørris – eller for den saks skyld til bruk i drivhus og vertikal dyrkning, forteller Haufe.
Ronny Haufe
Administrativ direktør i CCB Energy
– Vi ser gjerne fremover at industriell knoppskytning skjer her, og ser blant annet et godt grunnlag for bioindustri. Gjennom energieffektivisering på tvers av industrier og utnyttelse av aktørers overskuddsressurser, som for eksempel varmeenergi, ønsker vi å ytterligere forsterke målsetningen med Energiparken, sier Haufe.
Arealer og eierskap
I Energiparken pågår det banebrytende etableringer, og det planlegges store prosjekter i form av nye, bærekraftige industrier og nødvendig tilrettelegging for kommende aktører. Samtidig har næringsparken fortsatt store jomfruelige arealer som muliggjør nyetablering for industriaktører som ønsker å ta del i synergisamarbeid og sammen skape industriell symbiose.
CCB Energy eier 1300 mål grunnareal i Energiparken sammen med Øygarden kommune. Her samarbeides det godt gjennom et delt privat og offentlig grunneierskap. I tillegg til sin rolle som grunneier, har CCB Energy engasjert seg aktivt som industriell aktør innen nye og fremtidige næringer, og vil fortsette å bidra som en aktiv støtteaktør i verdikjedene rundt industrier som etableres i næringsparken.
Hydrogenbasert energiproduksjon
En spennende industri som har ideelt grunnlag i Energiparken er produksjon av hydrogenbaserte energibærere. Selskapet H2 Production, et av CCB Energys datterselskap, er også etablert her med mål om å på sikt produsere ulik hydrogenbasert energi. H2 Production bistår ZEG Power i deres pilotanlegg for å demonstrere produksjon av hydrogen fra naturgass med integrert fangst av CO2. Anlegget kan også nytte biogass og er det første av sitt slag i verden.
Den direkte tilgangen til både naturgass og karbonlagring, samt sentral geografisk plassering ved sjøveiens hovedrute, gjør Energiparken til den perfekte lokasjon for produksjon av hydrogenbaserte energibærere. Mulighetene er derfor ypperlige for etablering av storskala produksjon av eksempelvis ammoniakk, metanol eller hydrogen som komprimert gass eller i flytende form.
Én aktuell aktør under oppseiling er Copenhagen Infrastructure Partners, som har inngått opsjonsavtale og med planer om etablering av et gigaanlegg for hydrogenbasert energiproduksjon.
Tilrettelegging for CO2-fangst og -leveranser
Et annet viktig prosjekt er CCB Energys arbeid med å tilrettelegge for CO2-leveranser. I samarbeid med Northern Lights Joint Venture og deres nyetablerte anlegg for CO2-mottak og -lagring, planlegges det løsninger for å kunne tilby karbondeponering til flest mulig aktører. Ved å etablere egen mottaksterminal for karbonleveranser, legges det til rette for at enda flere aktører, selv med små og mellomstore volum, av fanget CO2 kan få anledning til å avlevere dette for permanent lagring. Løsningen skal inkludere leveranser via landevei, sjøvei eller i rørgater og vil være komplementær til Northern Lights anlegg.
– Dette er gode nyheter for alle industrier som har ambisjoner om karbonfangst, om de er etablert inne i næringsområdet eller bringer CO2 fra eksterne lokasjoner, forteller Haufe.
– En slik tilrettelegging vil muliggjøre en oppskalering og forsterkning av Norges sterkeste klimainvestering som Northern Lights og CCS representerer.
Blant aktørene som har startet prosessen med etablering i Energiparken for å drive fangst av CO2, er selskapet Carbon Removal, som er et såkalt Direct Air Capture (DAC)-selskap. Dette er en industri som fanger og skiller ut CO2 fra vanlig luft, og på den måten tar grep om tidligere karbonutslipp.
– Vi tror at all karbonfangst, om det så er fra industriprosesser eller fra atmosfæren, er viktige og nødvendige bidragsytere til å oppnå nasjonale og globale klimamål, og i Energiparken er potensialet stort for å håndtere betydelige volum. Vi ønsker derfor fortsatt å få på plass flere industriaktører som vil være med på reisen, avslutter Haufe.
FAKTA
Energiparken er verdens første lokasjon med infrastruktur for lagring av CO2 under havbunnen. Lokalisert ved Hjeltefjorden utenfor Bergen, er dette en unik beliggenhet for etablering av klimavennlig næring med fokus på lavt karbonavtrykk.