Skip to main content
Home » Fremtidens kommune » Flere på jobb gir bedre barnehager
Sponset

Hvis det skulle være noen tvil – forsøk i utvalgte Oslo-barnehager med flere ansatte har gitt svært positive resultater, særlig for barn med utfordringer. Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet, applauderer forsøket, og roper samtidig varsko om situasjonen over hele landet.

I 2019 og 2021 ble det igangsatt to forsøk med økt bemanning i utvalgte barnehager i levekårsutsatte områder, sør og øst i Oslo. Barnehagene har en høy andel barn fra lavinntektsfamilier, og en høy andel barn som er minoritetsspråklige og med vedtak om spesialpedagog.

Nå er fasiten fra forskerne kommet. Kort oppsummert er barnehagene svært positive til deltakelse i forsøkene og hva økt bemanning har bidratt til. Blant høydepunktene som rapporten finner er:

  • Bedre muligheter til å vie hvert enkelt barn, og deres foreldre, mer oppmerksomhet.
  • Foreldresamarbeidet har blitt bedre.
  • Mulighet for å dele barnegruppen i mindre grupper, noe som bidrar til mer ro og til at de ansatte kommer tettere på enkeltbarn.
  • De ansatte får jobbet tettere med såkalte «gråsonebarn», som er barn uten spesialpedagogiske vedtak, men med utfordringer.
  • Mer stabilitet i barnehagen.
  • Lettere å gjennomføre kompetansehevende tiltak blant de ansatte.
  • Barnehagene er mindre sårbare for uventet fravær og klarer i større grad å gjennomføre planlagte aktiviteter.
  • Mindre behov for vikarer ved korttidsfravær.

Helt nødvendig å øke bemanningen

Geir Røsvoll er ikke overrasket over resultatene, og gir ros til det forrige byrådet i Oslo for å ha igangsatt forsøket. Han kommer med en sterk oppfordring til landets politikere om å satse kraftig på økt bemanning i barnehagene.

– Økt bemanning i barnehagene er bedre for alle – for barna, for de ansatte, og for samfunnet. Det er ikke tvil om at det er akutt behov for en nasjonal satsing på bedre bemanning, og det haster, sier han.

Barnehager over hele landet sliter med ansattmangel, og sykefraværet i barnehagene er skyhøyt. Det går i verste fall utover barna i deres første, avgjørende leveår.

– Barn er helt avhengige av nok voksne som skaper trygge rammer for dem. Når barnehagene er for svakt bemannet, så risikerer vi at barnas behov og interesser ikke fanges opp. For lav bemanning gjør små barn sårbare.

Mindre vikarbruk, stabilt sykefravær

Forsøket i Oslo-barnehagene har også hatt en positiv effekt på vikarbruk. Styrerne er tydelige på at økt bemanning har gjort det lettere å få barnehagehverdagen til å gå opp, uten å måtte ta inn vikarer.

– Dette med vikarbruk er nok et godt eksempel på hvordan vi som samfunn sparer oss til fant. Dersom vi bruker penger på flere faste ansatte i barnehagen, blir det mindre behov for å bruke store summer på å ta inn vikarer. Det gjør også barnehagen bedre for barna, fordi det er faste ansatte som kjenner barna, understreker Røsvoll.

Når det gjelder sykefraværet, har den holdt seg stabil gjennom forsøksperioden. Samtidig viser rapporten at forsøksbarnehagene er mindre sårbare for uventet fravær enn før den økte bemanningen. Med flere ansatte kan barnehagen allikevel gjennomføre planlagte aktiviteter dersom en ansatt er borte.

Fafo-forsker Mona Bråten sier til Utdanningsnytt at tidsperioden rett og slett er for kortvarig til at man kan forvente noen effekt på sykefraværet.

Trenger nasjonale tiltak

Andre forsøk med økt bemanning i barnehagen har vist tilsvarende positive resultater, også på sykefravær, blant annet i Tønsberg, Stavanger og Trondheim.

– Med andre ord: Vi vet mer enn nok om de positive effektene av økt bemanning i barnehagen. Det er en sektor som i dag er i knestående. Det er på høy tid å gå fra småskalaforsøk her og der, til å faktisk fikse bemanningskrisen gjennom nasjonale tiltak, avslutter Røsvoll.

Her kan du lese hele sluttrapporten fra Fafo.

Av Anna Tresse

Next article