For å lykkes med klima- og miljømål har EU vedtatt at Europa skal omstilles til sirkulærøkonomi. I Norge er myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn i gang med å omstillingen som også skal bidra til verdiskapning og nye arbeidsplasser.
– Målet med sirkulærøkonomi er å designe ut avfall, bevare materialene i kretsløpet og benytte fornybare ressurser fra naturen og ren energi. I en sirkulær økonomi optimaliseres ressursbruken, forteller Alexander F. Christiansen, daglig leder i Circular Norway.
Alexander Christensen
Daglig leder i Circular Norway
Han peker på at for å lykkes med en sirkulær økonomi må vi designe for sirkularitet, digitalisere for innsikt, reparere og ombruke.
– Innsikt i nåsituasjonen, det sirkulære gapet og hvilke sirkulære strategier som kan tette gapet, hjelper kommuner og bedrifter til å lykkes med en sirkulær økonomi, understreker han.
Norge må øke sirkulariteten
Sirkulariteten i Norge er kun 2,4 prosent. Over 97 prosent av det vi bruker for å dekke våre behov for mat, klær, hus, helse, kommunikasjon og transport, går ikke tilbake i kretsløpet, men kastes eller lagres, viser Circularity Gap Report Norway. Sirkulære strategier kan øke sirkulariteten fra 2,4 til 46 prosent. Det innebærer mer ombruk i byggenæringen, overgang til ren energi, sirkulære matsystemer, grønne transportsystemer, en tydelig reparasjons-, gjenbruks- og resirkuleringsøkonomi og sirkulært skogbruk. Materialfotavtrykket reduseres da med 65 prosent, og ikke minst; klimagassfotavtrykket reduseres med 63 prosent.
Sirkulære anskaffelser
Til nå har næringslivet ledet an i omstillingen, men kommunene kommer for fullt. I Kongsvingerregionen gjennomførte Circular Norway og Circle Economy en Circle Scan-analyse av kommunene Eidskog, Grue, Kongsvinger, Sør-Odal, Nord-Odal og Årnes. Innsikten viste blant annet at byggenæringen der importerte trevirke som kunne vært produsert lokalt, og at de ikke hadde system for ombruk. I prosjektet ble det utviklet fire piloter: Re-Sirk for ombruk av byggematerialer, Donorbygg, O-house og Sirkulære anskaffelser. Disse har resultert i kutt i utslipp, ombruk og bevaring av byggematerialer og nye arbeidsplasser. Circular Norway ledet piloten på sirkulære anskaffelser som resulterte i en digital veileder: sirkulæreanskaffelser.no.
– Sirkulærøkonomi gir måloppnåelse på klima- og miljø og skaper nye arbeidsplasser, sier Ellen Høvik, prosjektleder for den digitale veilederen. Hun peker på at offentlige anskaffelser kan stimulere markedet til sirkulære løsninger.
– Dersom sirkulære løsninger forankres i behovsavklaringen, saksfremlegg og vedtak i kommunestyrene forsterkes deres innkjøpsmakt for klima- og miljø, sier Høvik.
Norges første sirkulære havn
Over hele landet omstilles kommuner til sirkulærøkonomi. Narvik havn har høye ambisjoner.
– Målet er at Narvik havn skal være helt-sirkulær innen 2040, forteller Kenth I. Ljunggren Kvitvik, prosjektleder Narvik havn.
Vill Energi og Circular Norway hjelper havnen med å kartlegge ressursstrømmer og aktører, for deretter å identifisere sirkulære innovasjoner for videreutvikling.
– Samarbeid er nøkkelen for å utvikle sirkulære løsninger for eiendom og utstyr, materialstrømmer og markedet, sier Høvik.
Circular Norway er en pådriver for omstilling av norske bedrifter og kommuner til sirkulærøkonomi.