Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » Skånsom kveiteoppdrett
Sponset

For 24 år siden ble Sterling White Halibut etablert, med én viktig visjon: å levere kveite av aller beste kvalitet, samtidig som fjordene og havet forblir i balanse.

Med anlegg i Ryfylkes kalde fjorder, og et moderne foredlingsanlegg i Mekjarvik, har Sterling White Halibut gjenskapt kveitas naturlige habitat, og vinner stadig nye markeder.

– Alt begynte med at vi overtok flere anlegg i Ryfylke-bassenget, som var blitt for små for lakseoppdrett, og det ville jo ha vært for galt om de ble stående ubrukt. Det var da visjonære stemmer tok til orde for at kveite kunne være en aktuell art, og plutselig var vi i gang, forteller daglig leder Trond Sandvik.

Trond Sandvik
Daglig leder, Sterling White Halibut

Trond Sandvik

Daglig leder, Sterling White Halibut

Foto: Anne Valeur

Ingen sykdom

De første årene ble yngelen klekt ut på Island, der de hadde opparbeidet mye ekspertise, men det er jo ikke bærekraftig. Derfor kjøpte selskapet et klekkeri i Rørvik i Trøndelag i 2005, men helt uproblematisk var det ikke.

– Vi brukte syv år på å få bukt med diverse barnesykdommer, men klarte til slutt å knekke koden med hjelp utenfra. Etter dette begynte produksjonen av yngel virkelig å ta av, og siden 2007 har det ikke lenger vært behov for vaksinering, understreker Sandvik.

– Nå har vi en robust bestand. Med rent og riktig temperert vann, riktig tetthet i populasjonen og hensyn til fiskevelferd, ser vi at problemene uteblir. Fordelen med Ryfylke-bassenget er at fjordene har naturlige sprangsjikt. På 15–40 meters dyp har vi syv til 14 grader hele året, tilsvarende det kveita naturlig lever i på havbunnen eller på hyller.

Sterling White Halibut åpnet nylig et nytt klekkeri for kveiteyngel i Rogaland, i tillegg til det de alt har i Rørvik. Foto: Anne Valeur

Som i naturen

Resultatet er at fisken ikke trenger behandling, ettersom hverken lus eller rømming er en faktor. Kveita overvåkes fra eggene er befruktet, slik at den ikke bærer sykdommer med seg.

– Ulikt laks, er ikke kveita utviklet på de tidlige stadiene, så den er sårbar. Derfor er overvåkningen så viktig. Hos oss settes kveite på sjøen når den er over én kilo, og får store flater å boltre seg på, i 15–20 etasjer per merd. Det betyr mye for helsen og trivselen, sier Sandvik.

– En av våre styrker er at vi håndterer hele forløpet, fra klekkeri og helt frem til salg. Produksjonstiden er fire–fem år, som gir en slaktevekt på fem til seks kilo, med unntak ned til tre og opp til ti kilo. Vi åpnet nylig et nytt klekkeri i Rogaland. Intensjonen er å ekspandere og bygge videre på Sterling som merkevarenavn, utover de tre viktigste markedene: Norge, UK og USA. Derfor er det søkt om utvidet MTB-kapasitet, både på land og sjø.

– Under innhøsting henter vi kun ut det bestilte volumet. Siden etterspørselen er større enn kapasiteten, går vi varsomt til verks. Slakteprosessen er svært skånsom, for uten fiskevelferd hadde vi ikke holdt på med dette, forsikrer Trond Sandvik.

Sterling White Halibut

Sterling henter ut noen av de beste kveitene naturen gir.

Next article