Skip to main content
Home » Grønn omstilling » Ambisjonen er å bli verdens første klimapositive industripark
Sponset

Med rundt 90 virksomheter og cirka 3400 ansatte, er Herøya Industripark en av de største industriparkene i Norge. De sikter også mot å bli den aller grønneste.

Allerede i 2017 ble det bestemt at målet for industrien i Grenlandsregionen var å bli klimapositive innen 2040. Enkelt forklart betyr klimapositivitet at regionen må fjerne mer CO2 enn de tilfører gjennom sin egen produksjon.

– Vi samarbeider om dette i hele regionen, noe som også innebærer et utstrakt samarbeid både med kommunene og på fylkesnivå. Ved hjelp av forskjellige veikart, blant annet for karbonregnskap, jobber vi for å nå dette målet innen 2040. Vi har infrastruktur og kompetanse i regionen, og i industriparken, som gjør at bedrifter som etablerer seg her kan bli tryggere på å nå sine klimamål og mål for avkarbonisering. Det skal være lettere å nå disse målene ved å etablere seg her enn på andre steder, forklarer Sverre Gotaas, CEO i Herøya Industripark AS.

Sverre Gotaas

CEO i Herøya Industripark AS

Powered by Telemark er navnet på klyngeaktøren som er katalysatoren i samarbeidet. De er pådriveren for å få de mer enn 130 bedriftene som er medlemmer, til å kartlegge situasjonen og bistå dem i å legge opp realistiske prosjekter som setter bedriftene i en bedre posisjon til å lykkes i klimaarbeidet.

– Det er bedriftene selv som må gjøre selve arbeidet, mens Powered by Telemark har en rolle som tilrettelegger og fasilitator. De sørger også for at de som bør snakke sammen får snakket sammen, fortsetter Gotaas.

Allerede er det flere bedrifter som har begynt å fange CO2. Yara fanger for eksempel 250 000 tonn i året, mens Ineos Inovyn Norge, som produserer PVC ved å omdanne naturgass til andre kjemiske produkter, har helt konkrete planer for dette arbeidet. Langskipprosjektet hos Heidelberg Sement i Brevik som skal fange 400 000 tonn CO2 er også et tiltak som er en del av dette regionale målet.

Flere prosjekter på blokka

– De aktørene som allerede er etablert på Herøya har alle planer om å videreutvikle, utvide eller forbedre sin aktivitet. Derfor kan man godt si at hovedoppgaven er å få de som allerede er her til å fortsette å være her, sier Gotaas videre.

Men Herøya Industripark er også i forhandlinger med aktører om en rekke nye prosjekter. En av dem er Lanzatech som vil bygge en fabrikk for å utnytte CO fra Eramet til å produsere etanol. Dermed vil de ikke bare fange CO2, men også benytte det til å lage et annet stoff. Et annen aktør er Nordic Electrofuel, de har tilsvarende planer og skal lage flybensin. På Herøya ser de i det hele tatt et økende fokus på å bruke karbon sammen med hydrogen til å lage nye produkter.

God infrastruktur er nøkkelen

Herøya Industripark har ikke plass til å ta imot de største bedriftene som ønsker å etablere seg med flere hundre mål, men passer godt for de litt mindre virksomhetene.

– Fordelene med å starte industri på Herøya er helt åpenbare, siden alt av infrastruktur som vann, rør, veier og strøm allerede er etablert her. Det er mange kjemiske bedrifter her allerede, og mange av de etablerte bedriftene har både innsatsprodukter og ferdigprodukter som mange kjemiske bedrifter har behov for i sin egen produksjon, tilføyer han.

Tilgang på energi er en utfordring

Gotaas forteller også at kraftforsyning er en flaskehals blant annet fordi overføringsnettet som skal frakte strømmen fra der den produseres til der den skal benyttes, har for liten kapasitet.

– Mot slutten av dette tiåret kan vi komme i en situasjon hvor det rett og slett kan bli lite strøm å dele ut i Norge som helhet. Dersom det ikke gjøres tiltak, vil det ganske sikkert bety at den knappe tilgangen på strøm vil gjøre at den blir mye dyrere. Vi jobber kontinuerlig med kraftutfordringene, og både det lokale nettselskapet på Herøya og det regionale selskapet arbeider for å sikre nok energi.

– Dessverre blir ikke situasjonen bedre av at både Skien og Porsgrunn kommune har vedtak som tilsier at det ikke skal utredes vindkraftutbygging i inneværende periode. Det er synd, for det viktigste virkemiddelet vi kunne hatt når det gjelder kraftforsyning er å kunne produsere strømmen lokalt. Beslutningen til kommunene gjør i beste fall at en slik utbygging blir forsinket, avslutter Gotaas.

Om Herøya Industripark AS

Herøya Industripark AS sin oppgave er å forvalte og drifte Oslo Pensjonsforsikrings verdier i parken, tilrettelegge for eksisterende kunder og videreutvikle parken som et attraktivt sted for nye industrietableringer.

Herøya Industripark AS leverer en rekke produkter til kundene i parken: Arealer, bygg og infrastruktur som veier, vann, avløp, kaier, rørbroer, tankterminal mm.

Les mer på heroya-industripark.no

Next article