Skip to main content
Home » Grønn omstilling » Geofaglig og miljørelatert kompetanse
Sponset

Interessen for leting etter mineralressurser i berggrunnen i Nord-Norge er økende, og det er også her de største uoppdagete forekomstene forventes å finnes. Forskningen og utdanningen ved Institutt for geovitenskap ved UiT Norges arktiske universitet har en sentral rolle i innhenting og formidling av kunnskap knyttet til å bedre forstå de geologiske forholdende og den geologiske utviklingen i Nord-Norge, noe som bidrar til økte muligheter for funn og bærekraftig utnyttelse av drivverdige malm- og mineralforekomster.

Kompetanse

Institutt for geovitenskap (IG) ved UiT Norges arktiske universitet (UiT) har et sterkt fagmiljø i berggrunnsgeologi, forskning på mineraldannende prosesser og relevante miljøspørsmål, som bidrar til å øke den geofaglige kompetansen med relevans til oppdagelse og prospektering av nye mineralressurser, samt til evaluering av miljøpåvirkning fra gruvevirksomhet i Norge.

Vår rolle i verdikjeden

Vi dekker flere aspekter av mineralverdikjeden: 1) Malmdannende prosesser, der vi bidrar med utvikling av genetiske modeller for ulike typer mineralforekomster, inkludert forekomster av kobber og andre materialer som er essensielle for det grønne skiftet; 2) Geokjemisk utforskning både på ubrukte (Greenfield) og bebygde landområder (Brownfield); og 3) Miljørelaterte studier som inkluderer mineralogisk og geokjemisk karakterisering av gruveavgang og deponi, blant annet fra kobber-, sink- og jernmalmgruver. Slike geokjemiske studier bidrar til å belyse miljøeffekter relatert til gruveavfall, både i deponier i fjorder og på land, samt endring i vannkvalitet i tilgrensende områder.

Utstyr og infrastruktur i verdensklasse

Institutt for geovitenskap har svært avanserte laboratoriefasiliteter med instrumenter som muliggjør mineral- og geokjemisk karakterisering av malm og avgangsmaterialer.

Disse inkluderer transmittert og reflektert lysmikroskopi, skanning elektron mikroskop (SEM) utstyrt med detektorer som tillater analyser av hovedelementer (EDS) og sporelementer (WDS), samt mineralfaseanalyser (EBSD), Raman spektroskopi, og karakterisering av stabile isotoper ved bruk av masse-spektrometer.

Utover disse instrumentene har instituttet også et væske- og smelteinklusjonslaboratorium utstyrt for arbeid med både transparente og opake mineraler, og for arbeid med hydrokarbonholdige inklusjoner. I tillegg disponerer instituttet et laboratorium for miljøgeokjemiske studier.

Forskning

Institutt for geovitenskap driver feltbasert og laboratorieorientert forsk-ning på mineralressurser på land i Norge og på Svalbard, og til havs langs midthavsrygger, med formål å karakterisere og tolke malmdannende prosesser og kontrollerende strukturer.

Forskningen utføres i samarbeid med norske og utenlandske institusjoner og næringsliv. Den inkluderer for eksempel studier av kobber- og zinkmalm i Sulitjelma, gull på Svalbard, grafitt, kobber- og nikkelmalm på Senja og kobberforekomster i prekambriske bergarter i det tektoniske Alta-Kvænangen vinduet.

En bedre forståelse av malmdannende prosesser kan bidra til økt og bærekraftig produksjon, forlenget levetid for gruver med kjente mineralressurser, økt sannsynlighet for å oppdage nye malmforekomster, samt til å forutsi miljørisiko ved utvinning.

Vi utvikler også nye geokjemiske utforsk-ningsmetoder basert på kombinasjon av sporelementanalyser og stabile isotopmetoder. IG driver også forskning på geokjemi og miljøspørsmål knyttet til avfallshåndtering og forvitring av gruveavfall, både på land og i fjorder i Nord-Norge, inkludert i Mo i Rana, Repparfjorden i Finnmark og Langvatnet i Sulitjelma-området. Alt dette vil imøtekomme samfunnets økte
etterspørsel etter mineralressurser til det grønne skiftet.

Utdanning

Institutt for geovitenskap tilbyr generell og landsdelsforankret utdanning i malm/ressursgeologi og geokjemi. På bachelornivå får studentene grunnleggende opplæring i mineralogi, strukturgeologi, petrologi og geokjemi med vekt på fysiske egenskaper til malmer og faktorer som styrer malmdannende prosesser.

På masternivå lærer studentene om ulike malmtyper, tektoniske prosesser knyttet til malmdannelse,  malmprospektering og miljøspørsmål. Et viktig element i utdanningen er kartlegging og strukturstudier, bl.a. av malmforekomster. Undervisningen på alle nivå har et høyt innslag av laboratoriearbeid og feltundervisning. IG sin styrke på geologi og miljø er komplementær til teknologi/ingeniørstudier, gruvegeologi, oppredning og mineralprosessering ved andre utdanningsinstitusjoner i Norge og i Norden. IG utdanner neste generasjons geologieksperter for en bærekraftig og fremtidsrettet mineralvirksomhet i Arktis.

Institutt for geovitenskap

Våre hovedaktiviteter er forskning, utdanning og forskningsformidling med fokus på nordområdene og Arktis. Aktivitetene konsentreres om fortidens og nåtidens klima, miljø, geofarer og ressurser. Våre studenter og ansatte jobber på land og til havs, og de bruker mange metoder og teknologier for å samle data. Instituttet er en stor bruker av det nye isgående forskningsfartøyet «Kronprins Haakon», samt UiT sitt forskningsfartøy «Helmer Hanssen».

Next article