Skip to main content
Home » Grønn omstilling » Mot en grønnere fremtid
Sponset

Eramet Norway har et klart mål: Å bli den første til å produsere manganlegeringer uten CO2-utslipp.

Manganlegeringene som produseres ved selskapets smelteverk i Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal har allerede i dag et av verdens laveste karbonfotavtrykk, men målet er å produsere helt uten CO2-utslipp. Produksjonen er basert på ren norsk vannkraft, men fremstillingen av manganlegeringer krever karbon for å frigjøre metallet. Resultatet er utslipp av CO2. Dette ønsker selskapet å gjøre noe med, blant annet gjennom bruk av biokarbon, men også gjennom karbonfangst- og lagring.

Selskapet selger sine manganlegeringer til den internasjonale stålindustrien, og produktene benyttes som en innsatsfaktor for å gjøre stålet mer slitesterkt og fleksibelt. Til tross for det internasjonale fokuset, kjøper selskapet varer og tjenester i Norge for cirka 2,5 millioner årlig, hvorav cirka 800 millioner kroner i regionene hvor de er lokalisert. Eramet Norways store ambisjoner for avkarbonisering vil også bety store investeringer i årene som kommer.

Energiproduksjon og karbonfangst i Sauda

Ved smelteverket i Sauda er et energigjenvinningsanlegg basert på gass fra smelteovnene i ferd med å bli ferdigstilt. Anlegget består av sju store gassmotorer som produserer elektrisk og termisk energi, samt brenner all gass og produserer en rik CO2-gass. Dette gjør gassen ideell for fangst, likvifisering og klar transport og permanent lagring (CCS).

– Etter Enovas beslutning våren 2023 om å støtte vår karbonfangstpilot i Sauda, er vi nå i gang med installasjonsarbeidet, og planlegger testing i 2025. Parallelt jobber vi også med forprosjektet for «fullskala» CCS, der vi sikter mot byggestart innen 2031, sier Camille Fleuriault, leder for CCS-prosjektet.

Camille Fleuriault

Leder for CCS-prosjektet

Karbonutnyttelse og -lagring i Porsgrunn

Eramet inngikk nylig en kontrakt med karbongjenvinningsselskapet LanzaTech Global, Inc., om å utvikle et anlegg for karbonutnyttelse i kommersiell skala ved Herøya Industripark i Porsgrunn. Anlegget forventes å starte driften i 2028, og vil produsere etanol fra ovnsgass levert av Eramet Norways smelteverk i Porsgrunn. For å redusere CO2-utslippene enda mer, har de to selskapene til hensikt å bygge videre på infrastrukturen til etanolanlegget (CCU) og integrere et anlegg for CO2-håndtering og CCS.

– Eramet Norway har sett på flere alternativer for å øke takten i avkarboniseringen ved smelteverket vårt i Porsgrunn og gjøre oss i stand til å nå målet om å produsere manganlegeringer uten CO2-utslipp. Industrisamarbeidet mellom LanzaTech og Eramet gir oss en mulighet til å utvikle en komplett løsning for CO2-fangst, flytendegjøring, transport og lagring, sier Bjørn Kolbjørnsen, direktør for Eramets manganlegeringsdivisjon.

Bjørn Kolbjørnsen

Direktør for Eramets manganlegeringsdivisjon

Utvikling innen sirkulærøkonomi

Verket i Kvinesdal var tidlig ute og bygget allerede i 1981 et varmekraftverk som produserer om lag 80 GWh i elektrisk energi i året, og overskuddsvarmen fra varmekraftverket brukes både internt og eksternt. Her vurderer selskapet muligheter for enda mer effektiv ressursutnyttelse både knyttet til energi og overskuddsvarme, CO2-håndtering, samt restproduktet Silica Green Stone (SiGS).

I tråd med Norges planer

I regjeringens veikart for grønt industriløft er CO2-håndtering definert som et særlig innsatsområde. I rapporten «Klimatiltak i Norge fram mot 2030» viser Miljødirektoratet at karbonfjerning kan ha et stort potensial til å redusere utslipp allerede fram mot 2030-2035. 

– Dette handler om Norge! Vi skal oppnå våre klimamål og samtidig videreutvikle industrien for å sikre verdiskapingen som trengs for å drifte det samfunnet vi vil ha. Det er bred enighet i industrien om at vi trenger tilgang til fornybar kraft til konkurransedyktige priser. I tillegg forstår stadig flere at vi i industrien må samarbeide tettere både oss imellom, og med myndighetene, for å sikre kostnadseffektive transport- og lagringsløsninger for CO2, sier Kåre Bjarte Bjelland, direktør for strategi og samfunn.

Kåre Bjarte Bjelland

Direktør for strategi og samfunn

Verdens grønneste manganprodusent

Både kunder, forbrukere og offentlige myndigheter stiller høye krav til Eramet Norways innovasjonsevne. Det forventes at selskapet som en aktør i prosessindustrien, strekker seg langt for å bidra til å bygge et felles bærekraftig samfunn.

Next article