Norsk industri er i omstilling, og batteriproduksjon er en viktig del av løsningen for et globalt grønt skifte. Det er stor etterspørsel etter batteriteknologi, og det iverksettes batteriproduksjon flere steder i verden, blant annet på Sandnes. Nå er det stor etterspørsel etter kompetanse på området.
– Vi har ansatt en god del fra utlandet. Det er ikke nok folk med batterierfaring og -kompetanse i Norge ennå, sier Runar Austrheim, Chief Talent Officer i batteriproduksjonsselskapet Beyonder. Han forteller at mange er usikre på hva det vil si å jobbe i et batteriselskap. Han skulle ønske han kunne gi et klart og tydelig svar på det.
– Vi har et stort behov for forskjellige typer arbeidskraft, og folk med forskjellig bakgrunn og kompetanse. Vi trenger både folk som kan jobbe på fabrikkene, drive forskning og utvikling, og i administrasjonen, sier Austrheim.
Det er spennende å få være med på elektrifiseringen av samfunnet.
Trine Tjessem
Beyonder planlegger pilotfabrikk i 2022 og fullskala produksjonsfabrikk i 2024. I dag har de 45 ansatte og regner med å være 100 ansatte i løpet av året. Austrheim samarbeider med både tekniske fagskoler, NTNU og Universitetet i Stavanger om å sette opp en ny utdanning. De er også i dialog med skolesjefen for å få til et fagbrev på videregående skoler.
Vil gjøre en forskjell
Trine Tjessem
Ansatt, Beyonder
En av dem som jobber hos Beyonder, er Trine Tjessem. Hun har en bachelor i kjemi fra Universitetet i Stavanger, og en master i kjemi for fornybar energi fra Universitetet i Uppsala. På Beyonder jobber hun med design av battericeller og evaluering av cellene som produseres i prototype-linjen.
– Jeg ble veldig glad da jeg oppdaget at et batteriteknologiselskap var etablert i Sandnes, der jeg er oppvokst. Det er spennende å få være med på elektrifiseringen av samfunnet, og ikke minst å få være med i oppstarten av en bedrift og se hvor fort det vokser, sier Tjessem, og legger til at hun er glad hun kan være med og gjøre en forskjell.
– Jeg bryr meg om miljøet, og har hatt lyst på en jobb som er fremtidsrettet og hvor jeg kan bidra til et mer bærekraftig samfunn, sier hun.
Fagbrev i produksjonsteknikk
Sarah Karin Larsen
Ansatt, Beyonder
Sarah Karin Larsen jobber også hos Beyonder, og er Norges første ansatte batterioperatør av produksjonsmaskiner. Hun har fagbrev i produksjonsteknikk fra videregående skole.
– Min jobb er å operere maskiner og lære meg batteriteknologien. Jeg får opplæring av batterieksperter fra Kina til å operere maskinene. Ellers leser jeg mye maskinmanualer, sier Larsen, som har ambisjoner om å utdanne seg videre.
Den teknologiske fremgangen i energilagringsindustrien går fort.
– Målet mitt er å lære så mye som mulig innenfor batteriteknologi på egen hånd, og ved hjelp av ekspertene fra Kina. Når Norge eventuelt får en studieretning direkte rettet mot batteriteknologi på universitetet, har jeg planer om å begynne der, sier hun.
Forsker på treflis i batteriproduksjon
Obinna Egwu Eleri holder på med en doktorgrad i industriell teknologi. Eleri forsker på bruk av aktivt karbon, produsert av norsk treflis, i batteriproduksjon.
– Vi må utvikle batterier for å kunne muliggjøre fullstendig bruk av fornybare energikilder, i motsetning til fossile drivstoffkilder. Det er også viktig at batteriene produseres på en bærekraftig måte, sier Eleri.
– Den teknologiske fremgangen i energilagringsindustrien går fort. Om få år vil vi kunne produsere effektive batterier med lang levetid og høy energitetthet, på en økonomisk og bærekraftig måte, sier han videre, og legger til:
– Dette er en spennende utvikling, og jeg er veldig glad for at jeg får være med på den.
Journalist: Marte Frimand