Menon Economics har gjennomført en studie av kostnadsutviklingen innen bunnfast og flytende havvind i det globale markedet.
Rapporten tar for seg de historiske kostnadstrendene for havvind, inkludert økningene de siste årene. Den går også i dybden på de viktigste kostnadsdriverne og vurderer de langsiktige perspektivene for kostnadsutviklingen i havvindmarkedet.
― Rapporten viser at vi kan forvente en betydelig kostnadsreduksjon for havvind i løpet av de neste tiårene, spesielt for flytende havvind, kommenterer Roger Pedersen, direktør for havvind i Offshore Norge, som bestilte rapporten.
Roger Pedersen
Direktør for havvind i Offshore Norge
Han påpeker at flytende havvind for øyeblikket er en umoden teknologi som krever støtte i innledende fase.
– Regjeringen og Stortinget må sørge for nødvendige rammevilkår og finansiering for at vi kan bygge de første storskala-prosjektene, inkludert Utsira Nord. Dette vil gjøre det mulig for Norge å ta den ledende posisjonen innen flytende havvind som industrien og politikerne ønsker, samtidig som havvind bidrar til økt kraftproduksjon, sier Pedersen.
Norge er en pioner
Rapporten påpeker at det de siste ti årene har vært en betydelig kostnadsreduksjon i utviklingen av havvind, en trend som er observert i ulike analyser og anslag. Ifølge Menon skyldes det flere faktorer: Teknologiske fremskritt, utvikling av verdikjeden, økt konkurranse, lavere finansieringskostnader samt oppskalering av vindkraftprosjekter og turbinstørrelser.
– Utvikling av ny teknologi er en nøkkelfaktor for å redusere kostnadene for flytende havvind. Norge er en pioner i denne industrien, og gjennom testing og demoprosjekter vil norsk leverandørindustri og norske utviklere bidra sterkt til å få kostnadene ned, kommenterer Arvid Nesse, leder av METCentre og Norwegian Offshore Wind.
Arvid Nesse
Leder av METCentre og Norwegian Offshore Wind
Det grønne skiftet
I rapporten understreker Menon at den nedadgående kostnadstrenden ble avbrutt rundt 2021. I de to påfølgende årene økte kostnadene med 27 prosent på grunn av en kombinasjon av stigende renter og råvarepriser, sammen med forstyrrelser og press i globale forsyningskjeder. Det er viktig å merke seg at havvind bare er én av mange industrier som er påvirket av disse kostnadsøkningene. For eksempel så også landbasert vindkraft og solenergi kostnadsøkninger på henholdsvis 11 prosent og 26 prosent i samme periode.
– Uten tvil står industrien overfor utfordringer, men denne rapporten, sammen med flere andre analyser, viser at havvind er et uovertruffent verktøy for å lykkes med det grønne skiftet, sier Nesse.