Nord-norge trenger industri og Norge trenger fornybar kraft. I Nesna kommunes nærområder, ved innseilingen til Mo i Rana, produseres både betong og armeringsjern.
Kombinert med tilgang på ingeniører, leverandørindustri og dypvannskai ved Westcon Helgeland, ligger alt til rette for serieproduksjon av vindturbiner.
– Det eneste vi trenger er å bli valgt som byggeplass og hjelp til investeringen fra nasjonale myndigheter, sier Hanne Davidsen, ordfører i Nesna kommune og prosjektleder for Nesna Havvind og Westcon Helgeland, Torger Lofthus.
Hanne Davidsen (Ap)
Ordfører i Nesna kommune
Torger Lofthus
Prosjektleder for Nesna Havvind og Westcon Helgeland
Bygg lokalt – i betong!
Når fundamentet til vindturbinene bygges i betong med SPAR-design, har vi alle ingrediensene som skal til i Norge.
– Betongfundamenter bygge med lavere CO2-utslipp enn stål, og ved Westcon Helgelands anlegg i Nesna kommune hentes råvarene lokalt, sier Lofthus.
– Vi har omfattende produksjon av betong og det eneste stålverket i Norge som nærmeste nabo.
– Ut fra berget i nærområdet kan Westcon Helgeland bygge fundamentet til vindturbiner i betong og armeringsjern!
WESTCON HELGELAND AS
Westcon Helgeland AS med partnere planlegger produksjonen av fundament for havvindturbiner hvor montering av tårn, generator, kommunikasjonsutstyr og all testing kan gjennomføres «on-site», før step ut i havet. Anlegget gir lavere kostnad og mindre klimaavtrykk med lokale materialer.
Ringvirkninger
– Ved konstruksjoner i stål, er situasjonen det stikk motsatte, der store deler av produksjonen vil skje i utlandet, sier Davidsen.
– Produksjonen av flyteelementer i betong på Helgeland kan gi mange nye arbeidsplasser i Nord-Norge, da burde valget være enkelt, sier Hanne Davidsen.
100% ferdige vindturbiner i havgapet
Ved Westcon Helgelands anlegg i Langsetvågen kan all støping av de dype sparfundamentene foregå innendørs, og dermed skjermet og kontrollert med store muligheter for industrialisering av støpeprosessen. Monteringen av havvindturbinen i fundamentet kan gjøres ved kai på grunn av dybden ved kaianlegget som er opptil 200 meter, og ideell for serieproduksjon av dypvannskonstruksjoner. Resten av arbeidet, som montasje av utstyr og programvare fra underleverandører kan gjøres der.
– Vi har i realiteten en site som kan ivareta hele produksjonsprosessen av turbinene, sier Torger Lofthus. Fra Nesna kan vindturbinene slepes ferdig rigget, rett til havs.
– Westcons anlegg i Nesna kommune ligger bokstavelig talt i havgapet, og har alle forutsetninger for å bli valgt som utbygger og monterer av havvindturbiner, avslutter de to.
Westcon
Miljøvennlige og innovative løsninger